Participating towns and cities

CroatiaZadar, Croatia

Population:
71.259 inhabitants
Contact:
Anamaria
Narodni trg 1
23000 Zadar
Zadar already registered 10x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2023 2022 2021 2019 2018 2016 2015 2014 2011 2009

Participation 2018

Activities within the week Activities within the week

Zadar organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2018, taking into account the annual theme.

16 September
Promotivne aktivnosti; Kampanja za podizanje svijesti i promicanje održive urbane mobilnosti. Tjedan mobilnosti u gradu Zadru obilježit će se pod sloganom "ZADAR ĐIRA I KOMBINIRA".
17 September
Promotivne aktivnosti; Kampanja za podizanje svijesti i promicanje održive urbane mobilnosti. Tjedan mobilnosti u gradu Zadru obilježit će se pod sloganom "ZADAR ĐIRA I KOMBINIRA".
18 September
Promotivne aktivnosti; Kampanja za podizanje svijesti i promicanje održive urbane mobilnosti. Tjedan mobilnosti u gradu Zadru obilježit će se pod sloganom "ZADAR ĐIRA I KOMBINIRA".
19 September
Promotivne aktivnosti; Kampanja za podizanje svijesti i promicanje održive urbane mobilnosti. Tjedan mobilnosti u gradu Zadru obilježit će se pod sloganom "ZADAR ĐIRA I KOMBINIRA".
20 September
Promotivne aktivnosti; Kampanja za podizanje svijesti i promicanje održive urbane mobilnosti. Tjedan mobilnosti u gradu Zadru obilježit će se pod sloganom "ZADAR ĐIRA I KOMBINIRA".
21 September
Aktivosti:
1. ZDravi đir - u petak 21.rujna 2018. program započinje u ranim jutarnjim satima dijeljenjemm besplatnog prigodno pakiranog zdravog doručka, svima koji idu na posao biciklom. Svima koji podrže akciju Biciklom na posao dijelit ćemo besplatni zdravi doručak i kupone kojima postaju sudionici nagradne igre "Kombiniraj i kreni pa nagrade zavrijedi". Izvlačenje dobitnika nagradne igre održat će se idućeg dana, točnije subotu 22. rujna s početkom u 11:30 sati. Na ovaj način želimo s potaknuti javnu svijest i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama.
2. Stručni panel
Toga dana održat će se i Stručni panel na temu: Perspektive i održivost prometnog modela Zadra. Isti će se održati u Kneževoj palači u Zadru, u periodu od 09.45 - 11.15 sati uz otvorenost ka široj publici.. Na stručnom panelu sudjelovati će stručnjaci sa zadarskog Sveučilišta, izrađivači Masterplana prometne održivosti Zadra, te predstavnici udruga i drugi zanimljivi gosti koji će raspravljati o karakteristikama i problemima postojećeg prometnog modela grada, mogućnostima za unaprijeđenje i smanjenje korištenja automobila u svakodnevnom prometovanju, te općenito o održivosti sadašnjeg prometnog modela grada.
3. Panel diskusija iz dječje perspektive
Nakon stručnog panela, slijedi panel iznenađenja s djecom OŠ Smiljevac (Zadar) u ulozi panelista, a koji će kao budući korisnici prometnog sustava grada govoriti kako oni vide budućnost prometa grada. Tema panela je: Prometni model Zadra 2040. i kako ga vide budući korisnici, a održat će se od 11.15 - 12.00 sati u prostorijama Kneževe palače u Zadru.
22 September
Centralni event, središnje događanje Tjedna mobilnosti u Zadru održat će se dana 22. rujna 2018. godine (u periodu od 09.30 - 13.00), na lokaciji Poljana Šime Budinića i Trgu Petra Zoranića uz bogat, prigodni program. Na poseban način se potiču mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstva javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradu.
Aktivnosti:
1. Liburnija nagrađuje besplatnim vožnjama na Dan bez automobila
Povodom obilježavanja Dana bez automobila, u subotu 22. rujna 2018., Liburnija d.o.o. sve građane nagrađuje besplatnim javnim prijevozom. U sklopu tjedna mobilnosti cilj je potaknuti građane da u većoj mjeri koriste javni prijevoz. Prednosti javnog prijevoza za promet u cjelini su značajne, od smanjenja gužvi i sigurnije vožanje pa do čišćeg okoliša.
2. Obilježavanje Dana bez automobila
Ovim povodom pozivamo sve građane da se umjesto automobilom upute u grad svojim biciklima, romobilima, rolama, odnosno drugim ekološki prihvatljivijim prijevoznim sredstvima (poput javnog prijevoza) te na taj način doprinesu promicanju održive mobilnosti. Svi koji podrže našu inicijativu imat će prilike sudjelovati u nagradnoj igri pod nazivom "Kombiniraj i kreni pa nagrade zavrijedi" kao i bogatom programu koji je organiziran za taj dan. Povodom obilježavanja "Europskog Dana bez automobila" ulica Bedemi Zadarskih pobuna bit će zatvorena za kolni promet.
3. Naša e-flota!
Povodom obilježavanja manifestacije Europskog tjedna mobilnosti u gradu Zadru bit će izložena i predstavljena brojna električna vozila. Svim zainteresiranim građanima nudit ćemo i probe vožnje električnim vozilima ulicom Bedemi zadarskih pobuna koja će toga dana biti zatvorena za kolni promet.
4. EU info kutak
Toga dana održat će se i predstavljenje projekata i najboljih praksi sufinanciranih iz programa i projekata EU u domeni održive urbane mobilnosti
5. Stavi svoje cipele u tuđe pedale!
Ova aktivnost podrazumijeva "mapiranje" arhitektonskih i drugih barijera koje predstavljaju prepreke osobama s onvaliditetom
6. Orijentacijsko kretanje
Donosimo i zanimljiv i prigodni program za djecu a na temu mobilnosti. Poanta je jer kombinirati različite načine kretanja i prijevoza za dolazak do cilja.
7. Usporka!
Toga dana bit će organizirano i natjecanje u najsporijoj vožnji biciklima
8. Alka
Bit će organizirana i biciklistička alka.
9. Mobilnost u gradu kroz objektiv mladih
Povodom obilježavanja manifestacije Europskog tjedna mobilnosti organiziran je Izbor za najbolju fotografiju na temu održive urbane mobilnosti. Potrebno je fotografirati događaj, aktivnost, kretanje, prometna rješenja i/ili sugrađane dok pješače, voze bicikl, koriste javni prijevoz i slične situacije s naglaskom na održivu mobilnost. Na ovaj način se potiče građane na kritičko promišljanje o gradskom prometu s naglaskom na održive, čiste, energetski učinkovitije i za okoliš povoljnije oblike kretanja. Nagrađujemo najbolje fotografije oko održivih i alternativnih oblika gradskoga prijevoza koji bi grad prikazali na drugačiji, inovativniji način te senzibilizirali zajednicu oko održivih i alternativnih oblika prijevoza. Pored toga bit će organizirana i izložba odabranih fotografija.
10. "Kombiniraj i kreni pa nagrade zavrijedi"
Svima koji su podržali našu inicijativu, te sudjelovali u obilježavanju dana bez automobila, omogućeno je sudjelovanje u nagradnoj igri.
Organizirano je izvlačenje dobitnika nagradne igre pod nazivom "Kombiniraj i kreni pa nagrade zavrijedi"!
11. Prva otočna biciklijada!
Brojne aktivnosti u tjednu mobilnosti završiti će prvom otočnom biciklijadom! Ovogodišnji slogan tjedna mobilnosti je “Kombiniraj i kreni” čiji je cilj potaknuti građane da kombiniraju javni prijevoz i alternativne oblike prometovanja. Tako je i ova biciklijada u skladu s osnovnom porukom Tjedna mobilnosti jer kombinira različite načine kretanja i prijevoza za dolazak na odredište. Naglasak je naravno, na održivim , čistim, energetski učinkovitijim i za okoliš prihvatljivijim oblicima kretanja.

Permanent measures Permanent measures

Zadar implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Develop public bicycle hiring and sharing systems
Installation of charging points for e-bikes
New forms of vehicle use and ownership
Charging points for electric vehicles
Freight distribution
Create new platforms for freight transfer
Mobility management
Launch of awareness-raising campaigns

Car-free day Car-free day

Zadar carries out a Car-Free Day 2018 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Ulica Bedemi zadarskih pobuna, 23 000 Zadar