Participating towns and cities

HungarySzolnok Megyei Jogú Város, Hungary

Website:
Population:
73.106 inhabitants
Department:
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata
Contact:
Öhlbaum Emese
5000 Szolnok, Kossuth tér 9.
5000 Szolnok Megyei Jogú Város
(++36) 56503871
Szolnok Megyei Jogú Város already registered 15x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2023 2022 2021 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2009 2008 2006 2005 2003 2002

Participation 2022

Activities within the week Activities within the week

Szolnok Megyei Jogú Város organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2022, taking into account the annual theme.

17 September
2022. szeptember 17. (szombat) 8:00 - 13:00 – Élmények két keréken! – tudás-élmény alapú kerékpáros programok, sportversenyek a Tiszaligeti Napokon az Európai Mobilitási Hét keretében

Az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódóan az 58. Tiszaligeti Napok keretében, a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft.-vel együttműködve tudás-élmény alapú kerékpáros túra, valamint kerékpáros ügyességi verseny megszervezésére kerül sor általános iskola alsó és felső tagozatos nebulói, középiskolás diákok, valamint a felnőtt korosztály számára. Minden résztvevő karszalagot kap, mellyel részt vesz az ajándéksorsoláson, ahol többek közt egy értékes kerékpár is kisorsolásra kerül. A biciklis programokat teljesítő első 200 résztevő frissítő limonádéval pihenheti ki fáradalmait.
A kerékpáros ügyességi sportverseny célja, hogy a versenyzők az épített elemek között minél gyorsabban teljesítsék az adott pályát időre, a hibák minimalizálásával. A kategóriánkénti I-III. helyezettek kerékpáros ajándékcsomagban részesülnek!
A kerékpáros túra során a résztvevők a Szolnoki Sportcentrum – Tiszavirág híd – Tiszaparti sétány – Dr. Béres József sétány – Tisza híd – Kertész út – Helikopteres körfogalom – Debreceni út (kerékpárút) – Vízpart krt. – Holt-Tisza híd (4-es sz. főút kerékpárút) – Helikopteres körforgalom – Kertész út – Tiszaligeti sétány – Turisztikai és Szabadidő Központ útvonalon haladva ismerhetik meg Szolnok értékeit, szépségeit.

2022. szeptember 17. (szombat) 10:00 - 13:00 – Hangold össze! Közlekedj fenntarthatóan! Légy környezettudatos!

Önkormányzatunk 2022. szeptember 17. én szombaton 10:00 - 13:00 között – Hangold össze! Közlekedj fenntarthatóan! Légy környezettudatos! címmel a Szolnoki Városüzemeltetési Kft.-vel közösen tudás és élmény alapú, szemléletformáló programot szervez, melynek a Tiszaligetben található Turisztikai és Szabadidőközpont ad otthont. A rendezvény kiváló lehetőséget biztosít az érdeklődők számára, hogy megismerhessék a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés összehangolásának lehetőségeit, kipróbálhassák a „zöld” közlekedés népszerű eszközeit, valamint olyan magatartásformákat ismerjenek meg, amelyek segítségével a mindennapi életben is automatikussá válhatnak a környezetet óvó megoldások.
Elindult a Szolnoki Városüzemeltetési Kft.- Élménysziget és Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata közös facebook játéka, „Nyisd ki a szemedet, dobd ki a szemetet, és mutasd meg, hogy te vagy a lakókörnyezeted leggondosabb tagja! melyben arra biztattuk a lakosságot, hogy keressenek egy szemetes vagy illegális hulladékokkal szennyezett helyszínt Szolnokon, tisztítsák meg azt, és küldjék el az előtte, majd az utána készült fényképeket a munkáról. A beküldők közt gazdára talál 1 db kerékpár, mely a helyszínen kerül kisorsolásra az eseményen.
Kiegészítő programok, szolgáltatások is kapcsolódnak az eseményhez. A Szolnoki Rendőrkapitányság jóvoltából részeg szemüveg kipróbálását, „BikeSafe” kerékpár-regisztrációt, valamint szemléletformáló programok megvalósítását, egy kerékpáros eszközöket forgalmazó vállalkozó jóvoltából pedig térítésmentes kerékpár szerviz lehetőségét biztosítjuk a résztvevők számára.
A legkisebbekre is gondoltunk, akik tudásukat bővíthetik a klíma és energiatudatos eszközök játékos kipróbálása során élmény- és ismeretszerzés közben 6 állomáson.
Szakképzett animátorok az aktivizáló eszközök segítségével támogatják a vendégeket a magatartásformák megismerésében, amelyek segítségével a mindennapi életben is automatikussá válhatnak a környezetet óvó megoldások.
A legalább 5 állomást teljesítő első 30 gyermek ajándékban részesül. Szakképzett animátorok az aktivizáló eszközök segítségével támogatják a gyermekeket a helyes magatartásformák megismerésében.
22 September
2022. szeptember 22. 06:30 – 8:30 (péntek) Bringás reggeli Szolnokon! Mert kerékpárral minden nap vidáman és energikusan indul!

Bringázz a munkába! és suliba” - A Magyar Kerékpárosklub szervezésében, az Aktív Magyarország támogatásával megvalósuló hazai kampány célja, hogy a családokat aktív testmozgásra biztassa, a gyerkőcöket pedig felelős közlekedésre tanítsa.
Az előző évekhez hasonlóan, Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata idén ősszel is rendkívül fontosnak ítéli meg a szolnoki kerékpáros turizmus és a város kerékpárút-hálózatának népszerűsítését.
Programunk az autózás helyett a közösségi közlekedés használatára helyezi a hangsúlyt, a kerékpározás és gyaloglás mellett érvel.
A hagyományokat követve és csatlakozva az országos kezdeményezéshez, önkormányzatunk immár hetedik alkalommal, 2022. szeptember 22-én reggel 06:30 és 08:30 között ismét a Kossuth téren várja a kerékpárral közlekedőket egy frissítő gyümölcslével, egy meleg kávéval, péksüteménnyel, gyümölccsel, zenével, jó hangulattal.
A Szolnok Rendőrkapitányság és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott rendezvényünkhöz, melynek keretében kiegészítő szolgáltatásként többek között szemléletformáló programokat és „BikeSafe” kerékpár-regisztrációt is biztosítanak az érdeklődők számára.

Permanent measures Permanent measures

Szolnok Megyei Jogú Város implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Develop public bicycle hiring and sharing systems
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Public transport services
Improvement and extension of the public transport network (creation of HOV lanes for public transport modes, new stops, new lines, reserved areas etc) planned
Use of ecological vehicles for public transport fleets planned
Development of new technologies to improve public transport planned
The development of accessible transport services for all
Traffic calming and access control scheme
Speed reduction programmes in zones near schools
Accessibilities
Create wheelchair ramps
Lowering of pavements
Enlargement of pavements
Elaboration of sound devices in traffic lights
Launch of accessibility plans
Create useful tool for people with reduced mobility
New forms of vehicle use and ownership
Use of clean vehicles
Charging points for electric vehicles
Mobility as a Service (MaaS)
Mobility management
Adoption of workplace travel plans
Launch of awareness-raising campaigns
Elaboration of educational materials
Development of travel plans / mobility plans in consultation with local stakeholders
Permanent access restriction to city centres
Development of systems and equipment for measuring air quality in public places
Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas