Participating towns and cities

RomaniaAiud, Romania

Website:
Population:
22.934 inhabitants
Department:
Enviroment Protection
Contact:
Campean Adela Raluca
Aiud, Street Cuza Voda, no. 1, postcod 515200 Aiud
(++40) 740751156

Participation 2023

Activities within the week Activities within the week

Aiud organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2023, taking into account the annual theme.

16 September
Evenimentul sportiv ”Aiud Green Run by DP World”, eveniment organizat de către Primăria Municipiului Aiud în colaborare cu Asociația Dr. Brendus Egyesulet.
Manifestarea sportivă va cuprinde 3 tipuri de probe:
- Semimaraton - distanța de 21 km, oră începere 09:00
- Cros - distanța de 8 km, oră începere 09:00
- Family Run - distanță de 2 km, oră începere 12:00
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 16 Septembrie 2023, de la ora 09:00. Zona de start va fi în Piața Consiliul Europei, din proximitatea Cetății Aiudului, în apropierea Bisericii Ortodoxe, zona dintre CEC și Biserică.
17 September
Propunem cetăţenilor să redescopere obiectivele municipiului Aiud, ca turist, într-o plimbare prin Cetatea seculară a Aiudului, Parcul municipal Aiud, precum și o vizită la cel mai vechi muzeu de profil din România – Muzeul de Științele Naturii Aiud. Accesul aiudenilor în muzeu fiind gratuit între orele 14:00 – 16:00.
18 September
Ora 12:00, continuăm campania „Ziua de Curățenie Națională 2023”. Voluntarii, elevi de la Școala Generală „Axente Sever” Aiud, vor efectua o acțiune de curățenie în Pădurea din zona Legheleu.
19 September
Ora 10:00, copii de la Grădinița cu Program prelungit, nr. 2 Aiud, vor porni într-un marș, devenit deja tradiție a fiecărei ediții a Săptămânii mobilității, pentru promova mersul pe jos, ciclismul și folosirea transportului în comun în detrimentul mașinii personale, împărțind flyere și susținând cauza prin pancarte reprezentative. Poliția Rutieră a municipiului Aiud va organiza pentru cei mici o scurtă „campanie de informare” cu privire la un comportament sănătos în traficul pietonal.
20 September
Ora 10:00, organizăm un concurs de biciclete și trotinete, pe Bulevardul Mihai Viteazu, pe o distanță de 50 de m. Invitația se adresează tuturor copiilor până la vârsta de 6 ani, iubitori de mobilitate.
Se va declara câștigătoare, echipa care va termina in timpul cel mai scurt.
La sfârșit toți copii vor fi premiați cu câte o diplomă.
21 September
Ora 10:00, pe terenul de sport de la Colegiul Național „Bethlen Gabor”, va avea loc un concurs între grupele mari ale tuturor grădiniţelor de pe raza municipiului Aiud.
Competiția sportivă cu componentă de educație ecologică va avea loc pe Bulevardul Mihai Viteazu
Desfășurarea acțiunii:
Se vor demarca 2 culoare pe care vor alerga copii, ocolind, sărind obstacolele de pe traseu, iar la capătul culoarelor va exista un mic morman de deșeuri reciclabile (hârtie, plastic, doze aluminiu, sticle), din care concurentul va lua oricare deșeu si îl va depune în unul din cele 3 containere colorate corespunzător fiecărui tip de deșeu, amplasate la capătul culoarului, apoi va alerga înapoi pe același traseu.
22 September
încheiem „ Săptămânii Mobilității europene”, deplasându-ne pe jos la serviciul la cumpărături sau la orice alte activități zilnice pentru care, de obicei folosim mașina. Astfel, în ziua: „În oraş fără maşină”, recomandăm să se folosească bicicleta, mijloacele de transport în comun sau mersul pe jos în detrimentul propriei mașini, în scopul reducerii poluării atmosferice.

Car-free day Car-free day

Aiud carries out a Car-Free Day 2023 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.