Participating towns and cities

HungaryFehérgyarmat, Hungary

Population:
7.912 inhabitants
Department:
Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár
Contact:
Nagyné Kiss Linda
Kiss Ernő u. 2.
4900 Fehérgyarmat
(++36) 704316444
Fehérgyarmat already registered 12x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2023 2022 2021 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011

Participation 2011

Permanent measures Permanent measures

Fehérgyarmat implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Further info
Szatmári úti kerékpárút építés
Fehérgyarmat, Szatmári u. Hrsz.: 2242/3, 0131 alatt lévő területeken kerékpárutat kíván építtetni. Az építeni kívánt kerékpárút a 4127. sz. Beregdaróc- Fehérgyarmat-Csengersima ök út 25+935 km szelvény jobboldalából kiágazó kenyérgyári bekötő út 0+014,30 km szelvény baloldalából ágazik ki. A Csengersimai határátkelő tehergépjármű forgalomra történt megnyitása óta a 4127. sz ök út forgalma jelentősen megnőtt. A forgalom növekedése, valamint a 4127. sz. ök út Fehérgyarmat átkelési és külterületi szakaszán lévő üzemek is indokolják a kerékpár forgalom külön választását. A várost átszeli a román-magyar határátkelőhelyet megközelítő 4127 sz. közlekedési főút, így jelentős motorizált közlekedés zajlik a város útjain. Kerékpárúttal nem rendelkezik egyik határátkelő irányában sem. A város és a kistérség települései kulturális, turisztikai hagyományokkal rendelkeznek. Környezetvédelmi felügyelet alá bevont területek helyezkednek el környezetünkben. Célunk egy modern az Európai Unióban is elfogadott és előnyben részesített közlekedési formának a kerékpárútnak a kialakítása első lépésben tervezése. Míg az autós közlekedés környezetromboló, a társadalom egészségére káros, mozgáshiányt okozó, energia pazarló jellemzőivel szemben a kerékpáros közlekedés óvja testi-lelki egészségünket, környezetbarát, modern életstílus megteremtője lehet a határ mindkét oldalán.

Akár egy ország akár egy hátrányos helyzetű kistérség számára távlati fejlődése szempontjából alapvető, meghatározó közlekedési infrastruktúrájának fejlettsége, állapota. Fehérgyarmat városa leghátrányosabb állapotának leküzdése miatt, törekszik egy kiegyenlítődési állapot elérésére Célunk gazdasági vérkeringésünk javítása, társadalmi kohéziónk erősítése. A vidék fenntartható fejlesztésének modellje nem nélkülözheti a kerékpározást, mint a közlekedés hatékony, környezetbarát és emberközeli ágát. A dinamikus növekedésű közlekedés minden ágában a közlekedés biztonság kiemelkedő fontosságú. A Mátészalka-Győrtelek-Csengersima útvonalon bevezetett súlykorlátozás a 4127-es útra terelt sok tehergépjárművet, annak forgalmát megemelve. A forgalom növekedésével fokozódott a környezetterhelés, a légszennyezés. Az egyenes útszakasz a sebességhatárokat átlépni szerető vezetőknek kedvez, a munkába járó, a szolgáltatási helyeket megközelítő kerékpárosokat nagy veszélynek teszi ki.
Közvetlen cél a 1575 m hosszú kerékpárút megépítése, melynek létrehozásával a fenntartható mobilitást kiszolgáljuk, de közben ügyelünk a gazdasági, természeti értékekre, az élhetőbb környezet biztosítására. Környezetbarát közlekedési módot helyezünk előtérbe project közvetlen célcsoportja és végső haszonélvezői a városlakók. Közvetett célcsoport a kistérség minden lakosa. Lehetőség nyílik beruházási szempontból költség hatékony út építésére, mely bármely gazdasági ágnál olcsóbb ráfordítást igényel. A mindennapi munkába járóknak, a városban lévő szolgáltatások felkeresőinek biztonságos közlekedési feltételt jelent.
A kistérség települései közül Fehérgyarmat kínál munkavállalási lehetőséget az aktív korú lakosoknak. A legközelebbi Város Csenger, ami 20 km-re, valamint Vásárosnamény, ami 25 km-re található. Alacsony életszínvonalon élők gépkocsi hiányában, napi gyakorisággal közelítik meg a várost kerékpárral ezen a veszélyes útszakaszon. A város e szakaszán, találhatók azok a gazdasági társaságok akik a legnagyobb foglalkoztatóknak számítanak a városban. A vasúti átkelőt elhagyva a gépkocsik sokszor átlépve a sebesség korlátokat az út adta egyenes szakaszon, veszélyes közlekedési helyzeteket idéznek elő Az útvonal mellet lévő üzemekre a műszakos munkabeosztás jellemző, így az itt dolgozók az év nagy részében sötétben járnak haza, vagy sötétben érkeznek a munkahelyre. Más közlekedési lehetőséget a gépkocsival való lehetőségen túl, a volán járatok biztosítanak a két település között, de a járatok ritkák, nem mindig észszerűen közlekednek.

Car-free day Car-free day

Fehérgyarmat carries out a Car-Free Day 2011 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Fehérgyarmat, Bessenyei utca. A Móricz Zsigmond Szakképző Iskola, a Városi Sportcsarnok, bérlakások, fogorvosi rendelők és védőnői szolgálat található ebben az utcában. Az utcában 4 szintes társasházak találhatók.