Participating towns and cities

Czech Republic Karlovy Vary (Carlsbad) , Czech Republic

Website:
Population:
46.000 inhabitants
Department:
Odbor strategií a dotací
Contact:
Věra Sekyrová
Moskevská 21
361 20 Karlovy Vary
(++420) 353118152

Participation 2011

Activities within the week Activities within the week

Karlovy Vary (Carlsbad) organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2011, taking into account the annual theme.

All week
16.9. „Šetříme energii, chodíme pěšky“
Akce pro žáky základní školy s ekologicky a přírodovědně zaměřenými aktivitami přibližujícími přírodu a zvířata na ekologické farmě Kozodoj


17.9. „Zelenou stezkou na Kozodoj“
Výlet pro veřejnost po naučné stezce zakončený zajímavou prohlídkou ekofarmy, svačiny v podobě opékání na ohništi a pro zájemce kurzem pečení chleba. V praxi si vyzkoušíte technologii pečení. Ochutnáte své výrobky a co nesníte na místě si budete moci odvést domů.

18.9. „Zelenou stezkou na Kozodoj“

19.9. „Bezpečně na kole“
Den s městskou policií na dopravním hřišti pro žáky základních škol

20.9. „Čisté ovzduší pro všechny“
Lesní pedagogika v Lázeňských lesích Karlovy Vary

21.9. „Alternativní doprava očima dětí“
Výtvarná aktivita na podporu osvěty problematiky dopravy a čistého ovzduší se STUŽ Karlovy Vary

22.9. Evropský den bez aut 2011
„Ulice pro děti“ – uzavírka části města, malování křídami pro mateřské školy
„Ve městě bez mého auta“ – sleva na nákup cyklodoplňků
- MHD ve městě zdarma

„Kvalita ovzduší ve městě“ - měření čistoty ovzduší – automatizovaný imisní monitoring stanice Karlovy Vary

Permanent measures Permanent measures

Karlovy Vary (Carlsbad) implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Public transport services
Improvement and extension of the public transport network (creation of HOV lanes for public transport modes, new stops, new lines, reserved areas etc)
Improvement and extension of the public transport services (express services, increase frequency etc)
Use of ecological vehicles for public transport fleets
Mobility management
Development of travel plans / mobility plans in consultation with local stakeholders
Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas
Further info
Park ve Dvořákově ulici se připravuje na obnovu
Letos na podzim zažije Dvořákova ulice obnovu veřejných prostranství. Je to součást širšího projektu na oživení sídlištní zástavby Staré Role.
Město Karlovy Vary v minulých letech získalo finanční prostředky z Integrovaného operačního programu (IOP) na základě zpracovaného Integrovaného plánu rozvoje města Karlovy Vary (IPRM-IOP) ve výši 3,2 milionu EUR. V rámci těchto prostředků bude počátkem měsíce září realizován projekt, spadající do oblasti intervence 5. 2 a) Revitalizace veřejných prostranství, Karlovy Vary, park v ulici Dvořákova. Celkové předpokládané náklady na realizaci jsou 10,4 mil. Kč, z čehož zhruba 1 milion uhradí město ze svých prostředků a zbytek bude hrazen z evropských peněz v rámci získané dotace. Stavba by měla být dokončena koncem listopadu 2011.

Cílem projektu Karlovy Vary, park v ulici Dvořákova je zajištění podmínek pro kvalitní život a kvalitní prostředí prostřednictvím revitalizace veřejného prostranství vnitrobloku Dvořákovy ulice ve Staré Roli. Nově navržený lesopark s povrchem dusané hlíny nebo jiným povrchem bude se stávajícím dětským hřištěm odcloněn zelení od stávajících RD. Kolem stávajících stromů v lesoparku bude vytvořen rozšířený ostrůvek pro posezení. Park bude sloužit místním obyvatelům bez rozdílu věku k odpočinku, ale i k průchodu směrem dál do sídliště.

Stávající podélné parkovací plochy budou nově jako příčné. Bude upravena šířka průjezdu vozidel a počty parkovacích míst řešeny efektivně. Díky tomu vznikne 56 nových parkovacích míst, dvě z toho pro imobilní. Součástí úprav parkování je i umístění nových kójí pro odpadkové kontejnery jednoduché konstrukce s dřevěným laťováním a možností popínání zelení. Parkovací plochy jsou odcloněné konstrukcemi roštů pro popínavou zeleň, která uzavře park od vysokých a nevzhledných deskových panelových domů a vytvoří intimnější prostředí odpočinkovým plochám.
Přístupové příčné chodníky jsou řešené jako bezbariérové mírné rampy. Hlavní komunikační osa je navržena z velkoformátových betonových desek a příčně členěna nahodilými betonovými pásy. Ostatní chodníky jsou navržené z jednoduché čtvercové zámkové betonové dlažby. Pěšinka mezi lesoparkem a stávajícím dětským hřištěm je navržena jako nezpevněná.
Ve vnitrobloku dojde k sadovým úpravám nejen prostřednictvím nově navrženého lesoparku. Obsahem je dále rozšíření dětského hřiště, úprava komunikací a zpevněných ploch, inženýrských sítí - kanalizace, veřejné osvětlení a mobiliář. Projekt bude sloužit obyvatelům bez rozdílu věku nejen k odpočinku, průchodu směrem dál do sídliště, ale i k řešení dopravy v klidu. Přinese do vnitrobloku mezi ulicí Dvořákova a Okružní odpočinkovou zónu s lavičkami, dětské hřiště s hracími prvky i další fitness prvky pro dospělé.
Základem prováděných sadových úprav budou stávající kvalitní vzrostlé stromy, zejména duby, lípy, javory a některé jeřáby. Při revitalizaci musí ale být odstraněny některé stromy a keře, hlavně ty nekvalitní či vyloženě nebezpečné, náletové, nebo ty, které rostou v místech nezbytných terénních úprav. U některých stromů provede správce zeleně pouze zdravotní řezy. Nevyhovující zeleň bude odstraněna v týdnu 5. – 11. září 2011. Následně město vysadí 166 stromů různých druhů javorů a na 500 keřů.
Projekt splňuje řešení společných regionálních problémů v oblastech infrastruktury pro veřejnou správu, veřejné služby a územní rozvoj. Další lokalitou ve Staré Roli, která projde revitalizací, by měla být ulice Karlovarská, kde vznikne nový park s dětským hřištěm. O dalších šesti lokalitách ve vymezené zóně ve Staré Roli bude rozhodovat Řídící výbor města Karlovy Vary.

Car-free day Car-free day

Karlovy Vary (Carlsbad) carries out a Car-Free Day 2011 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
„Ulice pro děti“ – uzavírka části města, kudy běžně jezdí auta a vyhrazení této oblasti jen pro chodce, cyklisty a veřejnou dopravu, spojené malováním křídami na silnici pro děti mateřských škol města Karlovy Vary.