Participating towns and cities

SlovakiaPoprad, Slovakia

Population:
50.149 inhabitants
Department:
Oddelenie kultúry, cestovného ruchu a prezentácie mesta
Contact:
Mgr. Monika Balážová
Nábrežie Jána Pavla II. 2802/3, 058 42 Poprad
05842
(++421) 52 788 3557
Poprad already registered 11x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012

Participation 2012

Permanent measures Permanent measures

Poprad implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

Further info
Cyklochodník Poprad Juh VI- Kvetnica.
Cykloturistika sa v posledných rokoch stáva významným segmentom cestovného ruchu, ktorému sa v čoraz väčšej miere venuje aj pozornosť z pohľadu budovania novej vhodnej infraštruktúry. Nie je zriedkavosťou, že samosprávy v rámci svojich možností budujú cyklotrasy a tak prispievajú k vytváraniu alternatívnych možností spôsobu dopravy a tiež možnosti pre aktívne trávenie voľného času. Výnimkou nie je ani mesto Poprad, ktoré v roku 2011 vybudovalo ďalšiu cyklistickú trasu vedúcu z Popradu Juhu VI do Kvetnice. Stavebné povolenie na uvedenú stavbu bolo vydané Mestom Poprad pod číslom: 54652/4294/2011-OÚR-Zg zo dňa 16.mája 2011.
Stavba zahŕňa výstavbu novej trasy cyklistického chodníka podľa spracovanej projektovej dokumentácie pre realizáciu, ktorá bola zároveň podkladom pre výber zhotoviteľa stavby. Navrhovaná trasa cyklistického chodníka začína v Poprade na sídlisku JUH VI z asfaltovej cesty medzi garážami a končí napojením na existujúcu asfaltovú cestu v Kvetnici pri Obaľovačke. Vlastné teleso cyklistického chodníka je navrhnuté podľa miesta dispozičného osadenia:
- ako rekonštrukcia asfaltovej komunikácie v dĺžke 47 m (príjazd k samotnému chodníku) a v dĺžke 8,2 m (rekonštrukcia príjazdovej komunikácie k družstvu v mieste križovania)
- o šírke 5 m ako cestička pre chodcov a cyklistov v dĺžke 0,635 km
- pokračuje v šírke 3,0 m ako cestička pre cyklistov od staničenia 0,6335km po staničenie 2,1745 km v dĺžke 1, 541 km
Celková dĺžka cyklistického chodníka je 2,223 km.
Trasovanie chodníka križuje jednu asfaltovú cestu a tri trasy vzdušného vedenia 1xVN a 2xVVN. Na trase je zriadený jeden prechod pre cyklistov na križovaní s cestným telesom, dve premostenia potôčikov a osem priepustov odvodňovacích jarkov. Trasa chodníka je situovaná prevažne pozdĺž cestného telesa poľnej cesty. Teleso cyklistického chodníka je navrhnuté s asfaltovým povrchom, lemované betónovými obrubníkmi s vyznačením stredovej čiary, v úseku cestičky pre chodcov a cyklistov s vyznačením časti pre chodcov a cyklistov a rozdeleného pásu pre cyklistov.
Súčasťou stavby sú priepusty, odpočívadlo, odstavná plocha a oplotenie na zamedzenie možnosti pohybu dobytka po cyklistickom chodníku.

Stavba cyklistického chodníka bola rozdelená na tieto stavebné objekty:
SO 01 Rekonštrukcia komunikácie
SO 01 Konštrukcia chodníka
SO 03 Objekty na trase (priepusty, premostenia, odpočinkové plochy)
SO 04 Oplotenie

Zaujímavosťou tejto cyklistickej trasy je skutočnosť, že viac ako jej polovica je oplotená tradičným jednoduchým dreveným plotom, nakoľko chodník prechádza lokalitou lúk a pasienkov, ktoré sú aj v súčasnosti využívané na chov hovädzieho dobytka. Aby sa zabránilo voľnému pohybu dobytka po novovybudovanom cyklistickom chodníku bolo navrhnuté vybudované oplotenie, ktoré však v definovaných miestach prechodu dobytka je prerušené bránami, ktoré umožňujú v prípade potreby prechod zvierat z jedného pasienku na druhý a pod.

Vybudovaním cyklistického chodníka sa vytvorili podmienky bezpečnej komunikácie pre vyznávačov cyklistiky, zrealizovala sa ďalšia trasa plánovaného prepojenia Popradu a Vysokých Tatier a rozšírila sa dostupnosť a variabilnosť cyklistických trás v rámci katastrálneho územia mesta Poprad.