Participants

Contact & Activities

Participating city

Mezőhegyes
5.542 inhabitants

Local contact

Zsolt Mitykó
Kozma Ferenc utca 22
5820 Mezőhegyes
++36 302631533

Participation 2013

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
Actions relative to the theme:
- Hogyan képzelem el a jövő közlekedését? című rajzpályázat.
Célunk: ne egy személy, hanem a család minden tagja közös munkájának eredményeként jöjjön létre az alkotás.

- Kerékpárral „ahol a madár sem jár”!
Kerékpártúra szervezése olyan utakra, ahol a gépjárművek közlekedése miatt lecsökkent a kerékpáros, illetve gyalogos forgalom.
Célunk: a település olyan útszakaszaira vigyük vissza a lakosságot, amely az utóbbi időben lényegesen nagyobb gépjárműterhelésnek van kitéve, és emiatt szinte már nem használják a kerékpárosok. Ez a program ráirányítja a figyelmet a kerékpárutak fontosságára országos lefedettség meglétéig!

- Tanyabusszal kiruccanunk!
Célunk: a lakosság ne gépjárművel, hanem lóvontatású túrakocsival keresse fel a település nevezetességeit.

- Ügyességi kerékpárverseny.
Célunk: a Rendőrségi szakemberek bevonásával a lakosság figyelmét felhívjuk a kerékpáros közlekedés biztonságtechnikai oldalára is.

- Vonattal a majorba!
Olyan településrészekbe utazunk, ahol a MÁV szerelvényei áthaladnak.
A József Attila Általános Művelődési Központban előadást hallhatunk a természetbarát közlekedésről, majd felszállunk a vonatra és utazunk egy adott major felé. A megállóban leszállunk. Megismerkedünk az adott majorsággal és egy gyalogtúra keretén belül visszatérünk a József Attila Általános Művelődési Központba, ahol a természetbarát közlekedéssel kapcsolatban kérdőíveket töltünk ki és a legsikeresebbeket jutalomba részesítsük.
Carrying out a Car-Free Day event by closing one or more streets to traffic, and opening it to pedestrians, cyclists and public transport. This should preferably happen on 22 September to mark your town or city as part of World Car-Free Day.
Zone opened to residents on Car-Free Day:
Teljes útzár: A Szent György park ad helyt a majd 150 éve épített Szent György katolikus templomnak és a városi helytörténeti gyűjteménynek. A parkot három közút szeli át keresztbe és két közút határolja. Ebben a matuzsálem fákkal benőtt parkban kerül megrendezésre a kerékpáros ügyességi verseny, amely időtartalma alatt mindkét épület látogatható lesz és az utakat teljes egészében lezárjuk a gépjárműforgalom elől.

Részleges útzár: Mezőhegyesre Pitvaros, Tótkomlós és Mezőkovácsháza felől érkező járművek – kamionok és Atlassis buszok tömege az utóbbi 10 évben! - a II. József körútbaba torkollanak, majd a Battonyai úton haladnak tovább Battonya határátkelőhely felé. Természetesen ez visszafelé is igaz. Ennek következében a II. József krt. és a Battonyai út igen leterheltté vált az utóbbi 10 évben. Ezen az úton haladna végig a gépjárművek mozgását lassító kerékpároszlopunk.
Implementing one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.
Permanent measures implemented this year:
New or improved bicycle facilities
  • Other: két út egyirányúsítása a gyalogos és kerékpáros közelekedés javítására
Pedestrianisation
  • Other: két út egyirányúsítása a gyalogos és kerékpáros közelekedés javítására
Traffic calming and access control scheme
  • New traffic regulations: traffic circulation and parking