Participating towns and cities

SlovakiaPoprad, Slovakia

Population:
50.149 inhabitants
Department:
Oddelenie kultúry, cestovného ruchu a prezentácie mesta
Contact:
Mgr. Monika Balážová
Nábrežie Jána Pavla II. 2802/3, 058 42 Poprad
05842
(++421) 52 788 3557
Poprad already registered 11x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012

Participation 2013

Permanent measures Permanent measures

Poprad implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

Further info
,, Nasvietenie priechodov pre chodcov v Poprade"

Mestská doprava predstavuje 40% všetkej cestnej dopravy v EÚ a je zodpovedná za štvrtinu emisií CO2 z dopravy. Nároky na mobilitu sa neustále zvyšujú, čo má priamy dopad na znečistenie životného prostredia a preto je nevyhnutné vytvoriť vhodné podmienky na zmenu našich dopravných návykov a tak napomôcť k zabráneniu zvyšovania znečistenia ovzdušia v našich mestách.
Chodci a bicyklisti sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej prevádzky a vzhľadom na súčasný stav vývoja dopravnej nehodovosti, na intenzitu cestnej premávky, samospráva mesta Poprad pristúpila sériou opatrení k zvýšeniu ich bezpečnosti a zníženie dopravnej nehodovosti. Mesto Poprad ako jedno z prvých miest na Slovensku začalo už v roku 2004 natierať viac ako 200 priechodov červeným reflexným náterom. V lete 2009 nasledovalo nasvietenie prvých 8 priechodov a v apríli 2013 sme do užívania odovzdali ďalších 41 osvetlených priechodov pre chodcov.
Zvýšenie bezpečnosti chodcov na priechodoch počas večerných hodín bolo realizované nasvietením priechodu pre chodcov svietidlom s asymetrickou vyžarovacou charakteristikou. Svietidlo je integrované s presvetlenou dopravnou značkou IP6 (priechod pre chodcov). Dopravné zariadenie je inštalované na nových výložníkových stožiaroch. Stožiare sú povrchovo upravené žiarovým pozinkovaním, so zvýšenou odolnosťou voči poveternostným vplyvom. Sú zapustené do zeme v betónovom základe hĺbky 1,5 m. Osem najfrekventovanejších už nasvietených priechodov pre chodcov asymetrickým svietidlom (SO-17 a SO-18) boli doplnené o výstražné blikavé LED svetlá zapustené priamo do vozovky kolmo na smer jazdy pred priechodom pre chodcov. Výstražné blikavé LED body sú v činnosti súčasne s blikavým svetlom dopravnej značky IP6, t.j. sú spúšťané chodeckým detektorom. Pri vstúpení chodca na vozovku diódy osvetlia priechod aj zdola nahor, takže chodec bude veľmi dobre viditeľný. Navyše svietivosť nebude oslepovať vodiča. Takéto špičkové riešenie prospeje nielen vodičom, ktorí uvidia chodca na priechode lepšie, ale zvýši aj bezpečnosť samotných chodcov.
V dôsledku realizácie uvedeného projektu trvalých zmien mobility na uliciach samosprávy, predpokladáme zvýšenie bezpečnosti, zníženie nehodovosti a tiež vytvorenie pocitu vyššej istoty chodcov na priechodoch. Uvedeným opatrením sa samospráva snaží prispieť k vytvoreniu takých podmienok, ktoré prispejú k zmene dopravných návykov občanov, ale i návštevníkov mesta. Jedným z argumentov na používanie osobného motorového vozidla u občanov mesta je aj pocit bezpečia a často sa stretávame s názorom, že rodičia kvôli strachu o bezpečnosť svojich detí radšej využijú dopravný prostriedok ako by mali dieťa poslať samé či už do školy alebo na iné miesto v meste a to bez ohľadu na spôsob dopravy (peši, na bicykli, či s využitím MHD). Realizácia nasvietenia priechodov pre chodcov by mala odbúrať práve uvedený stres obyvateľov, rodičov a vytvoriť tak podmienky pre bezpečnú alternatívu k osobnému motorovému vozidlu a zároveň urobiť mesto lepším miestom pre život. Viac jázd znamená viac nehôd na cestách a viac znečistené ovzdušie a preto je dôležité vytvárať také podmienky, ktoré budú zabezpečovať pocit bezpečia u najohrozenejšej skupiny obyvateľov – u chodcov.

Okrem spomínaného projektu mesto vychádza v ústrety aj cyklistom, ktorým na námestí chýbalo viac stojanov na bicykle. V centre mesta na Námestí sv. Egídia bolo v mesiaci jún 2013 umiestnených 6 nových stojanov na bicykle. Sú to odolné stojany vyspelého moderného dizajnu so zinkovanou oceľovou konštrukciou povrchovo upravenou nástrekom práškového vypaľovacieho laku, so štyrmi drážkami pre bicykle. Stojany majú madlo pre pripútanie bicyklov a sú pevne ukotvené na dlažbu so skrytými skrutkami.

Zmena našich dopravných návykov je „beh na dlhé trate“ ale predpokladáme, že aj realizácia takýchto projektov prispeje k jej dosiahnutiu a to najmä ak si uvedomíme, že vyčistenie ovzdušia prostredníctvom voľby mobility závisí hlavne od nás - občanov.