Participating towns and cities

HungaryKállósemjén, Hungary

Population:
3.700 inhabitants
Department:
Önkormányzat
Contact:
Pappné Szegedi Angéla
4324 Kállósemjén Kossuth út 112.
4324
(++36) 202971197
Kállósemjén already registered 10x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2023 2022 2019 2018 2017 2016 2015 2012 2011 2010

Participation 2015

Activities within the week Activities within the week

Kállósemjén organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2015, taking into account the annual theme.

All week
Mobilitási hét
Kállósemjén
(szeptember 16–22.)
A XXI. században az élet minden területén az emberi kényelmet szolgáló technikai eszközök garmadája áll rendelkezésre. Ezek sok esetben valóban elkényelmesedetté teszik használóikat. Még a gyalog vagy kerékpárral is könnyen megközelíthető helyekre is sokszor inkább autóval vagy egyéb gépjárművel igyekszünk eljutni. A nagyvárosok lakóinak jelentős része egy néhány perces séta helyett is gondolkodás nélkül választja a metrót, villamost, autóbuszt.
Bár Kállósemjén nagyközség nem városias típusú település, de ennek ellenére nálunk is megfigyelhetők ezek a jelenségek.
Mindezt viszont nem írhatjuk egyszerűen a lustaság, az elkényelmesedettség számlájára, inkább a „szokás hatalma” jelző illene rá.
Épp ezért a „Mobilitási hét” programsorozat célja felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy ki lehet alakítani olcsóbb, kellemesebb és egészségesebb közlekedési szokásokat is. Persze egy hét nem elegendő arra, hogy gyökeres változásokat idézzünk elő közlekedéssel kapcsolatos berögződéseinkben. Viszont arra tökéletesen elegendő, hogy megízleljük a mozgás örömét, hogy ráébredjünk, mennyivel jobb közérzettel vághatunk neki reggel a munkának például egy frissítő kerékpározás után.
A „Mobilitási hét” kiváló lehetőség számos olyan alternatív közlekedési eszköz megismertetésére is, amelyek amellett, hogy megfelelnek a XXI. század elvárásainak, kényelmesek, környezetbarátok és kiválóan alkalmasak a kőolajszármazékokkal működő járművek kiváltására.
A fentiekben vázolt célkitűzéseket csak úgy érhetjük el, ha a rendelkezésre álló hét nap során figyelemfelkeltésre alkalmas tartalmas programokkal tudjuk népszerűsíteni a mobilitást, a mozgás örömét.
Kállósemjén Nagyközség Önkormányzata első ízben szervez egész hetes programsorozatot a Mobilitási hét keretein belül. Célunk az, hogy programjainkba a település valamennyi korosztályát bevonjuk, az óvodásoktól kezdve a középkorosztályon keresztül, egészen a nyugdíjasokig. A hét folyamán hangsúlyozni kívánjuk a környezettudatos közlekedés fontosságát, s bízunk benne, hogy a mobilitási hét végére sokkal többen közlekednek kerékpárral vagy éppen gyalog. Mindazonáltal igyekszünk felkelteni az érdeklődést az egészséges életmód iránt, s több alternatívát is szeretnénk felkínálni a résztvevőknek, - természetesen kinek-kinek korának megfelelőt –a rendszeres testmozgás gyakorlására.
Szerda:
A program szerdán a „Barangolás Kállósemjénben” elnevezésű gyalogos sétával veszi kezdetét. Gyakorlatban szeretnénk bizonyítani, hogy településünk bármely pontjáról kb. 15-20 perces kényelmes sétával, gyaloglással el tudunk jutni a község központjába, de 40 perc alatt akár keresztbe is átsétálhatunk a településen. Iskolás gyerekeknek és fiatal szülőknek ajánljuk ezt a programot, mert sajnos napról napra azt tapasztaljuk, hogy nagyon kis távolságról (néhány száz méterről!!!) is autóval viszik gyermekeiket iskolába.
Az óvodás gyerekek ez idő alatt elkészíthetik rajzaikat, „ Miért jó ha gyalogolunk!?” témában, amelyet majd a településen elhelyezett hirdetőkben fogunk elhelyezni, agitálva ezzel is az embereket a változtatásra, a váltásra!
Csütörtök:
A Kállay Miklós Általános Iskola udvarán a nyíregyházi „Zöld kerék Alapítvány” keretein belül működő BringaSuli tart bemutatót a gyerekeknek, és megismerteti őket a kerékpáros közlekedés alapjaival és szabályaival. Ezt követően egy ügyességi versenyt is lebonyolítanak, és a legjobban teljesítőknek díjakat is kiosztanak. Tapasztalataink szerint azért, hogy a gyerekek keveset kerékpároznak, nagymértékben a szülők is felelősek. Sok gyermek nincs tisztában a kerékpáros közlekedés szabályaival, de a szülők nem fordítanak kellő időt arra, hogy ezt gyermeküknek megtanítsák. A program remek lehetőség arra, hogy felkeltsük a gyerekek érdeklődését a kerékpározás iránt.
Az est folyamán a hölgyeknek szeretnénk kedvezni, hiszen egy Zumba bemutatót követően, egy közös zumbázást is programunkba iktattunk. Számításaink után a munkában elfáradt hölgyeknek teljes felüdülést nyújt majd ez az esemény, és bár elfáradva, de szellemileg megfrissülve sétálhatnak majd haza otthonaikba.
Péntek
Ezen a napon több olyan alternatív eszközt szeretnénk bemutatni a rendezvény résztvevőinek, amelyek ugyan még nem mindennapos használatra készültek, de bízunk benne, hogy hamarosa napi szinten találkozhatunk vele az utcákon. A High-Tech Sportok Bázisa (Mátrafüred) jóvoltából a bemutatót követően a résztvevők kipróbálhatják SEGWAY és az E-RANGERS eszközöket, valamint a gyerekeknek is szeretnénk kedvezni, amikor a PEGPEREGO elnevezésű mini terepjárókkal egy kijelölt pályán végighaladhatnak.

Szombat
Ezen a napon a családoké lesz a főszerep, ugyan is egy családi vetélkedőt szervezünk a résztvevőknek, amelynek témája a környezettudatos közlekedés népszerűsítése lesz.
Beugró feladatként, –meghatározott anyagokból (fa; karton; doboz; flakonok…stb) – olyan mókás eszközöket kell készíteni, amely emberi erő által hozható mozgásba, és azon túl semmilyen más energiára nincs szüksége. Feltehetően megalapozza a hangulatot, amikor a kijelölt távot teljesíteni kell a saját készítésű eszközökkel.
A programot egy KONGOO bemutatóval és annak kipróbálásával zárjuk, újabb alternatívát kínálva a rendszeres testmozgásra.
Vasárnap
Kerékpártúra a Harangodra, majd a Nordic Walking sportág népszerűsítése. Mini túra a harangodi dombok között, majd szalonnaütéssel zárjuk a napot, az elfogyasztott energia pótlására.
Hétfő
Újra az iskolásoké lesz a főszerep, hiszen a csütörtökön elsajátított közlekedési ismeretek alapján egy kerékpáros gyorsasági versenyt szervezünk, valamint új eszközként a görkorcsolya is látómezőbe kerül. Mint alternatív közlekedési eszköz remek lehetőséget nyújthat a rendszeres testmozgásra is amellett, hogy még a környezetet is kíméljük vele.
Kedd
Az Autómentes nap keretében a településen a Petőfi köz kerül lezárásra a járműforgalom elől. Az itt található Községi piactér is remek lehetőséget és helyszínt ad az egész napos programnak. Totó; kerékpár szépségverseny; arcfestés; sorverseny csoportos torna és egyéb színes programmal várjuk a helyszínre érkezőket.
A programokon résztvevők igyekezetét szeretnénk díjazni is, így azok között, akik a nekik szervezett programon részt vesznek, 1-1 kerékpár kerül kisorsolásra. A környezettudatos közlekedés fontosságát az év többi napján is szeretnénk hangsúlyozni és szem előtt tartani, így a rendezvény ideje alatt számos – a Mobilitási hát logójával ellátott - promóciós eszközt osztunk szét a résztvevők között.
Bízunk benne, hogy mindez elegendő lesz annak a gondolatnak a fejekben való elültetéséhez, hogy Földünkért, környezetünkért, végső soron pedig önmagunkért érdemes változtatni szemléletünkön és megéri szakítani megcsontosodott szokásainkkal.

Permanent measures Permanent measures

Kállósemjén implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)

Car-free day Car-free day

Kállósemjén carries out a Car-Free Day 2015 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
A lezárt terület: Petőfi köz