Participating towns and cities

HungaryBudapest distr. XII. (Hegyvidék), Hungary

Website:
Population:
60.000 inhabitants
Department:
Zöld Iroda
Contact:
Kovács Bence
Böszörményi út 23-25.
1126 Budapest Budapest distr. XII. (Hegyvidék)
(++36) 70 938 9838
Budapest distr. XII. (Hegyvidék) already registered 14x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2019 2017 2016 2015 2014 2013 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2002

Participation 2015

Permanent measures Permanent measures

Budapest distr. XII. (Hegyvidék) implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
Create or enlarge pedestrian streets
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
New forms of vehicle use and ownership
Use of clean vehicles
A polgármesteri hivatal 2014. szeptemberétől használ egy Nissan Leaf elektromos autót vásoüzemeltetési célokra. Cél olyan parkolóhelyek kialakítása, ahol elektromos autó töltése is lehetséges.
Mobility management
Create/establish mobility centers and on-line information services (eg travel planner)
Launch of awareness-raising campaigns
Permanent access restriction to city centres
okostelefonos úthibabejelentő rendszer működtetése
Further info
Városház tér - új sétáló utca kialakítása:
A Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal épülete mellett a Városház tér kialakítása folyik, melynek keretén belül a Kiss János Altábornagy utca Böszörményi úti és a Törpe utcai szakaszán véglegesen megszűnik a gépjárműforgalom. A lezárt részen gyalogos sétány kialakítása folyik, fák telepítésével, padok, térkő burkolat elhelyezésével. A polgármesteri hivatal melletti tér átalakításával, felújításával egy új "piactér" kerül kialakításra (közösségi programok, heti egyszeri Hegyvidéki Termelői Piac itt kap helyet stb.). A közelben új parolóhelyek létesítése is a tervek között szerepel. 2015. június közepén indult meg a kivitelezés és várhatóan 2015. október 30-ra készülnek el az átalakítással.

A Magyar Elektromobilitás Napja rendezvénysorozat bemutatása
A Magyar Elektromobilitás Napja első alkalommal 2014-ben került megrendezésre az Európai Mobilitási Hét keretében. A hagyományteremtő szándékkal indított kezdeményezésnek házigazdája és szervezője a Hegyvidéki Önkormányzat és a Magyar Elektromobilitás Szövetség voltak.
Az esemény védnökei: Pokorni Zoltán, Budapest Hegyvidék XII. kerület polgármestere
Fónagy János, államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Glattfelder Béla, államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium
A célok:
Az alternatív, környezetbarát közlekedés megismertetése és népszerűsítése döntéshozó és véleményformáló vezetők körében és a médián keresztül a szélesebb közönség irányába is.
Megvalósított programelemek:
Sajtótájékoztató
Tájékoztató hangzott el a Jedik Ányos Program (a magyarországi elektromobilitás kormányzati programja) kidolgozásának aktuális állásáról és feladatairól.
Elektromos autó átadás
Sor került első budapesti önkormányzati városgazdálkodási célokat szolgáló elektromos autó átadásának megünneplésére.
Elektromos jármű bemutató és tesztvezetés
A kiállításon elektromos autók, kerékpárok, motorkerékpárok, egy kishaszon jármű és egy hazai fejlesztésű elektromos busz is bemutatásra került.
Elektromos autó tesztvezetés, mely különleges lehetőséget biztosított a résztevők számára részben olyan típusok megtekintésére és kipróbálására, melyek még nem voltak Magyarországon forgalomban.
Annak ellenére, hogy az eseményt a Hegyvidéki Önkormányzat szervezete, a rendezvénynek mind a résztvevői köre, mind a sajtón keresztül elért közönség szempontjából országos jelentősége volt, mivel országosan több, mint 50 sajtó megjelenése volt és az iparág meghatározó szereplői az egész országból képviseltették magukat.

Magyar Elektromobilitás Napja - 2015. szeptember 17.
TERVEZETT programja:
Sajtótájékoztató
Elektromobilitás minősítés rendszer és díj meghirdetése az „elmobilitás barát” helyszínek részére illetve a legjobb gyakorlatokat elismerésére. A minősítés különböző kategóriákban kerül meghirdetésre: pl. szállodák, éttermek, bevásárlóközpont, munkahelyek, önkormányzatok és intézmények.
Elektromos töltő avatás – a rendezvény helyszínéül szolgáló Larus Rendezvényközpontban felavatásra kerül egy közcélú elektromos jármű töltőállomás (egyeztetés alatt)
Szakmai konferencia nemzetközi előadókkal a nemzetközi bevált gyakorlatok magyar piacon való adoptálásáról. Meghívott díszvendégek: Violeta Bulc közlekedésért felelős EU biztos (vagy elfoglaltsága esetén a részéről delegált szakértő), Bert Witkamp – az Európai Elektromobilitás Szövetség főtitkára
Az Európai Elektromobilitás Szövetséghez, az AVERE-hez való csatlakozás ünnepélyes aláírása
Emobilitás kiállítás és tesztvezetés – Alternatív hajtású járművek és az elektromobilitáshoz kapcsolódó technológiák és szolgáltatások kiállítása
Elektromos jármű felvonulás – Elektromos kerékpárok, elektromos motorkerékpárok, elektromos autók, elektromos taxik és elektromos buszok felvonulása egy konvojban, hogy felívjuk a közvélemény figyelmét arra, hogy elérhetővé vált a káros anyag kibocsátásmentes közlekedés mind az egyéni, mind a tömegközlekedésben

Car-free day Car-free day

Budapest distr. XII. (Hegyvidék) carries out a Car-Free Day 2015 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Hagyományos (káros zajkibocsátással és környezetszennyezéssel járó) autó mentes nap és az ennek keretében szervezett elektromos jármű felvonulás. Az elektromos jármű felvonulás időszakos forgalomkorlátozással járhat.