Participants

Contact & Activities

Participating city

Pula
57.765 inhabitants

Local contact

Environmental protection section
Loris Mošnja
Forum 2, 52100 Pula
++385 52371 877

Participation 2016

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
Actions relative to the theme:
pješačenje i vježbanje u prirodi; sadnja stabala; edukativni posjeti školske djece park šumama javnim gradskim prijevozom; biciklijada - obilazak gradskih tvrđava; obilježavanje Dana ozonskog sloja - posjet mjernoj postaji za mjerenje kakvoće zraka uz predavanje; radionica za djecu na temu energetske učinkovitosti; mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi i indeksa tjelesne mase; sajam cvijeća; promotivne vožnje panoramskim autobusom; izlaganje vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću; predavanje o dobrobiti tjelesne aktivnosti na krvožilni sustav; edukativna prezentacija o sigurnosti pri vožnji biciklom u prometu i polaganje ispita za vožnju biciklom; vožnja na tandem biciklama za slabovidne i slijepe osobe; izlet u prirodu; Life Sec adapt - predstavljanje projekta o prilagodbama klimatskim promjenama.
Carrying out a Car-Free Day event by closing one or more streets to traffic, and opening it to pedestrians, cyclists and public transport. This should preferably happen on 22 September to mark your town or city as part of World Car-Free Day.
Zone opened to residents on Car-Free Day:
zatvaranje Ulice Lungomare od 06:30 do 15:30h u zoni od sportskih terena do kupališta Mornar uz organiziranu vožnju tandem biciklama za slabovidne i slijepe osobe u suradnji s Udrugom slijepih Istarske županije
Implementing one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.
Permanent measures implemented this year:
New or improved bicycle facilities
 • Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
 • Other: postavljanje stalaka za bicikle
Pedestrianisation
 • Create or enlarge pedestrian streets
 • Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
 • Extension or creation of new greenways
 • Other: izgradnja uzdignute plohe za smirivanje prometa
Accessibilities
 • Create wheelchair ramps
 • Lowering of pavements
 • Enlargement of pavements
 • Removal of architectonic barriers
 • Other: izgradnja rampe za invalide na novom kupalištu - omogućen pristup moru osobama smanjene pokretljivosti
Mobility management
 • Launch of awareness-raising campaigns
 • Development of systems and equipment for measuring air quality in public places
 • Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas
More details on permanent measures:

Povodom Međunarodnog Dana zaštite ozonskog omotača 16.-og rujna na web stranicu Grada Pule biti će postavljena powerpoint prezentacija o projektu LIFE SEC Adapt a, sve u sklopu „Mobility Week 2016“. Projekt Life Sec Adapt kao cilj ima osposobljavanje jedinica lokalne samouprave za prilagodbu na klimatske promjene kroz cijeli niz aktivnosti koje će se realizirati u projektu, a željeni rezultati su stvaranje dokumenata - Akcijskih planova i Strategija vezanih za prilagodbu na klimatske promjene.

MOVESMART Renewable Mobility Services in Smart Cities
EU Projekt Movesmart koji implementira Grad Pula, odnosi se na održivu mobilnost u urbanom prometu te traži adekvatne i održive načine prometovanja. Ovim projektom se na području grada Pule teži ka poboljšanju održive mobilnosti, inovaciji i unaprijeđenju ponude javnih prijevoznih sredstava koji će biti održivi i tehnološki napredni, a samim time zasigurno će se povećati i turistički interes.
Aktivnosti se provode kroz 8 radnih paketa, sudjeluje 11 partnera iz Španjolske, Grčke, Njemačke, Engleske i Hrvatske. Potrebno je naglasiti da je Pula jedini grad iz Hrvatske odnosno administrativno tijelo dok su ostali partneri sveučilišta ili agencije za istraživanje i inovacije, a koji su sukladno napravljenoj analizi potreba grada Pule izradili za sada radnu verziju aplikacije za pametne telefone koja će uz primjenu inovacijskih rješenja koristiti razvoju održivog prometa u našem gradu.
Kroz projekt je lansiran sustav „Bičikleta“ , kupljeni su bicikli iz projekta u opticaju, a građani ih besplatno koriste, kao i samu aplikaciju, koju partneri u ovom projektu konstantno nadograđuju zahvaljujući suradnji naših građana i podataka koje šalju.
Bicikli su smješteni na dva punkta: Giardini 2 i Gradska tržnica Pula