Participating towns and cities

HungaryKállósemjén, Hungary

Population:
3.700 inhabitants
Department:
Önkormányzat
Contact:
Pappné Szegedi Angéla
4324 Kállósemjén Kossuth út 112.
4324
(++36) 202971197
Kállósemjén already registered 10x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2023 2022 2019 2018 2017 2016 2015 2012 2011 2010

Participation 2016

Activities within the week Activities within the week

Kállósemjén organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2016, taking into account the annual theme.

All week
Kállósemjén Nagyközség több éven keresztül szervezett programot az Európai Mobilitási Hét keretében megvalósuló Autómentes Napra. Az elmúlt esztendőben viszont egész hetes programot szerveztünk, hogy felhívjuk a településen élők figyelmét a fenntartható közlekedés fontosságára.
A változatos és színes program nagy népszerűségnek örvendett a lakosság, de főleg a gyerekek körében. Tanulságként azt vontuk le, hogy sajnos a középkorosztály berögződött rossz szokásait már nem, vagy csak nagyon nehezen képes levetkőzni, ezért ha gyökeres változást akarunk, azt a jövő generáció szemléletváltoztatásával lehet elérni. Ennek tükrében az idei egy hetes programmal is elsősorban a gyerekeket szeretnék megcélozni, nem feledkezve meg a legkisebbekről (óvodások) és természetesen az idősebb generációról sem.
Az egy hetes program keretében elsősorban tudás-élmény alapú programokat szeretnénk megvalósítani, hangsúlyozva a mozgás, az egészséges életmód fontosságát. Szeretnénk, ha minél több kisgyermekes család venne részt programjainkon, ezért igyekszünk olyan kínálatot teremteni, amely vonzó a számukra.
Terveink között szerepel Kangoo, Mediball, aerobic bemutató és edzés, gyalogos kincskereső- és kerékpáros teljesítmény túra, valamint futóverseny, közlekedésbiztonsági és bűnmegelőzési előadás is. A gyerekek körében szeretnénk egy olyan akciót szervezni, amelynek lényege, hogy legalább egy - és ha ráéreztek a kerékpározás ízére akár több – héten keresztül gyalog, vagy kerékpárral járjanak a suliban. Célunk, hogy kiszállítsuk a gyerekek szüleit az autóból” és gyalog vagy kerékpárral kísérjék gyermeküket a suliba. Mind emellett: aszfalt rajzverseny, „ 1 perc és nyersz” feladatok, totók és keresztrejtvények, népi játékok és számos szórakoztató program színesíti majd a hét eseményeit.
A mozgás fontossága mellett szeretnénk felhívni az egészséges táplálkozásra is a figyelmet, ezért egy „Autó nélkül! Piknik a szabadban” elnevezésű program keretében egy receptcserével egybekötött egészséges ételek kóstolója megvalósítása a cél.
Az elmúlt év folyamán sikerült olyan sportágakat bemutatni, amelyet eddig csak a médiából ismertünk, valamint olyan élménnyel gazdagodtak a Mátra-Segway által, amely szinte elérhetetlen a településen élő családok nagy részének. Ezt az irányvonalat ebben az évben is szeretnénk megtartani, és olyan tudás-élmény alapú programot összeállítani, amely számításaink szerint nagy népszerűségnek fog örvendeni: ládavasút, slackline; bagjump színesítené a programot, és természetesen teret szeretnénk adni a szórakozásnak is: egy modern tánc bemutató mellett egy koncertet is szeretnénk megvalósítani.

A legaktívabbakat és legügyesebbeket díjazni is szeretnénk, ösztönözve ezzel is a település lakosságát, hogy minél nagyobb arányban vegyenek részt a Mobilitási Hét programjain.

Permanent measures Permanent measures

Kállósemjén implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)

Car-free day Car-free day

Kállósemjén carries out a Car-Free Day 2016 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Az Autómentes nap keretében a Petőfi-köz kerül lezárásra teljes terjedelmében a gépjármű forgalom elől