Participating towns and cities

SpainGata de Gorgos, Spain

Population:
6.223 inhabitants
Department:
Innovación
Contact:
Esther Asperilla Olmo
Carrer Duquessa d'Almodóvar, 3

03740 Gata de Gorgos
(++34) 965 75 60 89
Gata de Gorgos already registered 7x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017

Participation 2017

Activities within the week Activities within the week

Gata de Gorgos organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2017, taking into account the annual theme.

All week
1. Descripció de les activitats Setmana Mobilitat

Divendres 15 de Setembre


08:00-14:00h: PARKING DAY

Es tracta d'una iniciativa que es celebra simultàniament en 162 ciutats de més de 35 països del món el tercer divendres de setembre de tots els anys per reivindicar més espai per als vianants en les urbs, en detriment de les calçades per a cotxes.

L'idea és visibilitzar la necessitat de recuperar espai a les ciutats per als vianants a través d'un gest "simbòlic" anual que consisteix que els veïns poden convertir per un dia una plaça d'aparcament públic o privat (el seu propi pàrquing) en un espai decorat amb taules, plantes, o el que cadascun considere.

Com a segon any consecutiu, a Gata de Gorgos proposem als comerços locals i als particulars que ocupen els espais d'aparcament de zones emblemàtiques del municipi per a fer d'elles on espai decorat on seure (convertir la plaça d'aparcament en un parc). Per motivar la participació, establim dos premis: Per una banda l'Ajuntament obsequia a la millor intervenció dels comerços amb una pàgina de publicitat en el llibre de festes 2018 amb menció al premi. Per altra banda, es premia la millor intervenció dels particulars amb l'obtenció d'una bicicleta.



8:30-9:00h i 13:00-13:30h: CARRERS TALLATS A LA CIRCULACIÓ PER ANAR A L'ESCOLA

Tota la setmana de mobilitat a excepció dels caps de setmana.

La mobilitat dels nens avui en dia, pràcticament ha desaparegut, mentre que la dels adults ha augmentat moltíssim. La construcció de les localitats cada volta ha estat més enfocada en la mobilitat dels adults treballadors i, com a conseqüència, s'han creat estructures urbanes al servici dels vehicles de motor i molt especialment, dels cotxes.

La raó principal que impedeix als nens eixir de casa és el perill de la carretera: la impossibilitat de satisfer les necessitats bàsiques dels nens, com per exemple jugar amb els amics sense ser controlats pels seus pares o anar a l'escola assoles.

Trobem que pensar el poble des de una visió de la mobilitat dels nens i no només dels adults, és una part fonamental per a poder treballar a Gata de Gorgos un model urbà sostenible i participatiu. Per això, incloem en la nostra setmana de mobilitat tallar la circulació als automòbils durant els horaris d'entrada i eixida del col·legi, perquè els nens puguen anar assoles a classe caminant i jugar sense necessitat que els pares es preocupen pel perill.



20:00h: PRESENTACIÓ + XERRADA MOU-TE PER GATA

Aquesta activitat inclosa en la SEM de Gata estarà dividida en dues parts. Inicialment es farà una presentació del procés del projecte Mou-te per Gata (Pla de Mobilitat Urbana Sostenible per a Gata), on s’explicarà a tot el veïnat assistent el desenvolupament del projecte els darrers mesos, incidint en les dinàmiques participatives i els diagnòstics col·lectius de les realitats existents al voltant de la mobilitat.

Posteriorment es farà una presentació de les estratègies d’intervenció propostes al projecte mostrant les seues implicacions i millores per caminar cap a una mobilitat més sostenible i inclusiva.

La segona part consistirà en una xerrada centrada en les transformacions de la mobilitat als pobles i ciutats, especialment en escales paregudes i problemàtiques similars. Les persones participants convidades expressament seran de diferents perfils i amb diferents visions: experta, política, ciutadana i tècnica. Posteriorment s’obrirà el debat a les persones assistents per a enriquir les conclusions.


Dissabte 16 de Setembre

10:00h: RUTA EN BICICLETA

La bicicleta és peça clau en el canvi de model de mobilitat a les ciutats. Amb motiu d'açò, es realitzarà una ruta amb bicicleta que comprendrà un recorregut per tot el poble i voltants, permetent-nos així conéixer a través d'un agradable passeig, alguns dels principals enclavaments turístics i patrimonials de la localitat.


Dilluns 18 de Setembre

9:00-13:00: FORMACIÓ MOBILITAT A L'ESCOLA

S'imparteix una formació als nens de primària per explicar-los quan un cotxe està mal aparcat o dificulta la mobilitat de les persones al poble. Mitjançant aquesta formació, impartida per la Policia Local de Gata de Gorgos, se'ls formarà en coneixements de mobilitat urbana, seguretat i circulació vial. D'aquesta forma els nens adquireixen la informació necessària per a detectar per si mateixa en quin moment un cotxe està mal aparcat o quan se està produint un acte incívic.

Aquesta formació és imprescindible per als dies posteriors poder desenvolupar l'activitat que passem a explicar a continuació.

Dimarts 19 de Setembre

13:00h: ACTIVITAT DELS NENS: AIXÒ ÉS UN ACTE INCÍVIC


La participació dels nens en la mobilitat del poble és imprescindible per realitzar canvis reals en l'ambient urbà. Els nens són autèntics vianants, ja que no disposen d'altres alternatives, són probablement un dels sectors de població que més viuen les dificultats d'una mobilitat urbana basada en els automòbils i és fonamental escoltar la seua opinió sobre aquest tema i que ells mateixos ens expliquen quan un vehicle aquesta ocupant un lloc que és dels vianants.

Des de la Regidoria de Govern Obert i Desenvolupament Urbá Sostenible de Gata de Gorgos hem pensat la següent activitat per involucrar als nens en la participació i mobilitat sostenible del poble:

- El dilluns 18 de Setembre se'ls imparteix als nens de l'escola de primària la formació detallada en l'activitat anterior.

- Després de rebre la formació, se'ls facilitaran diferents targetes en les quals s'assenyala que un cotxe està mal aparcat: "Açò és un acte incívic, ha aparcat en un dels pocs espais que queden per a vianants. -Nom-, un nen/una nena de -X- anys"

- Una volta rebuda la formació i les targetes, els nens podran deixar-les en els cotxes que ells troben que estan mal aparcats o dificulten la mobilitat dels vianants.

Dimecres 20 de Setembre

18:00h: Acció a l'espai públic, intercanvi de rols.

L’acció a l’espai públic es planteja com una activitat emmarcada dins del projecte Mou-te per Gata i la SEM Gata amb l’objectiu de visibilitzar les desigualtats que es produeixen als espais públics dels nostres entorns urbans en la seua utilització.

La intenció és fer conscient al veïnat de Gata, a través de la seua participació activa, de les dinàmiques desenvolupades a la vida quotidiana que generen discriminacions i exclusions d’altres grups socials, i de les quals molt sovint no s’és plenament conscients.

Es desenvoluparà una sèrie d’accions als carrers del poble, involucrant alhora als comerços, fent participar un espectre intergeneracional ample de persones. S’estimularà així les relacions i l’aflorament de conflictes, d’aprenentatges, invertint els rols habituals i als comportaments que es donen a l’espai públic.

Permanent measures Permanent measures

Gata de Gorgos implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

Pedestrianisation
Create or enlarge pedestrian streets
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Traffic calming and access control scheme
Reduction of outside parking zones
Accessibilities
Removal of architectonic barriers
Create useful tool for people with reduced mobility
New forms of vehicle use and ownership
Responsible car-use (eco-driving etc)
Mobility management
Launch of awareness-raising campaigns
Development of travel plans / mobility plans in consultation with local stakeholders
Further info
Plan de Movilidad Mou-Te per Gata: moutepergata.weebly.com/actualitat/mou-te-per-gata