Participants

Contact & Activities

Participating city

Гевгелија ()
22.988 inhabitants

Local contact

Инспекција
Мирјана Гелебешова
Димитар Влахов бр.4
++389 72 227 168

Participation 2019

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
19 September
Децата од предшколска возраст ќе имаат едукативна средба со претставници од ПС ОН Гевгелија-запознавање со сообраќајна сигнализација за пешаци,настан кој се одржува под мотото -Пешачи со нас
20 September
Првачињата ќе бидат дел од Европската недела на мобилност-пешачи безбедно од дома до школо и обратно-настан поддржан од Европската Делегација во РСМ и ЕУ Инфо центарот во Скопје, кои се ко-спонзори на целата активност заедно со МЖСПП, Општина Гевгелија, Основните училишта во Гевгелија, ОСБСП Гевгелија и ПС ОН Гевгелија
21 September
Активност од страна на пензионерите-Пензионерите на велосипед ,возење велосипед од Гевгелија до Негорски Бањи
Здружение Планинарски Спортски Клуб Кожуф Гевгелија ќе се вклучат со активност -ден на пешачење до Двете уши на Кожуф планина
22 September
Ден без автомобили-традиционално овој ден се одбележува со дефиле на велосипедисти на кое учество земаат сите граѓани на општина Гевгелија вклучувајќи ги и најмалите-деца од основните училишта, рекреативци велосипедисти, планинарските друштва, пензионерите , невладини организации и сите останати жители екологисти кои сакаат почиста животна средина.
Carrying out a Car-Free Day event by closing one or more streets to traffic, and opening it to pedestrians, cyclists and public transport. This should preferably happen on 22 September to mark your town or city as part of World Car-Free Day.
Zone opened to residents on Car-Free Day:
Во недела на 22 Септември за одбележување на Ден без автомобили затворени за сообраќај ќе бидат улиците 7 Ноември, ул Ристо Фршинин, ул Мирче Ацев, ул Маршал Тито, ул Железничка, Булевар Гевгелија и завршува со 7 Ноември
Implementing one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.
Permanent measures implemented this year:
New or improved bicycle facilities
 • Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
 • Develop public bicycle hiring and sharing systems
 • Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
 • Create or enlarge pedestrian streets
 • Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
 • Extension or creation of new greenways
Public transport services
 • Improvement and extension of the public transport network (creation of HOV lanes for public transport modes, new stops, new lines, reserved areas etc)
 • The development of accessible transport services for all
Traffic calming and access control scheme
 • Speed reduction programmes in zones near schools
 • Reduction of outside parking zones
 • Create park and ride stations
 • New traffic regulations: traffic circulation and parking
 • Elaboration of new residential areas
Accessibilities
 • Create the tactile pavements
 • Create wheelchair ramps
 • Launch of accessibility plans
Freight distribution
 • New regulations for freight distribution
Mobility management
 • Launch of awareness-raising campaigns