Participating towns and cities

Republic of North Macedonia Skopje (City of Skopje) , Republic of North Macedonia

Population:
506.926 inhabitants
Department:
Department of environment protection
Contact:
Nikola Jovanovski
bul.Ilinden 82
1000 Skopje
(++389) 70-335-219
Skopje (City of Skopje) already registered 12x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2021 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2011 2006 2005 2002

Participation 2019

Activities within the week Activities within the week

Skopje (City of Skopje) organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2019, taking into account the annual theme.

16 September
ЕКОЛОШКИ ЧАС
ОУ „Вера Јоциќ“ Општина Гази Баба
09:00 -10:30
Инфо ден за запознавање на учениците со целта на Европската недела на мобилност, придобивките од користење на одржлив транспорт, а пред се од возењето велосипед и пешачењето.

Организатор: Македонски зелен центар, Општина Гази Баба, Град Скопје


БЕЗБЕДНОСТ ВО СООБРАЌАЈОТ
АСУЦ, Автосообраќаен училишен центар „Боро Петрушевски“
09:00-12:00
09:00-09.30 Презентација: Активности на Град Скопје за зголемување на безбедноста во сообраќајот – Град Скопје

09:45-10:30 Промоција на флаер: Учество на глувонеми лица во сообраќајот и нивната безбедност – ученици од АСУЦ и од ДУЦОР Партение Зографски, училиште за деца со нарушен слух

11:00-12:00 Вешто возење со велосипеди, безбедност во возењето, почитување на сигнализацијата – ученици на АСУЦ и ДУЦОР


Организатор: АСУЦ, Град Скопје


ПРИСТАПУВАЊЕ КОН ЕНМ 2019
Градски парк
12:00 – 12:30
Традиционално, на првиот ден од ЕНМ градоначалникот на Град Скопје потпишува повелба за пристап кон ЕНМ, со што истата официјално започнува. Во присуство на претставници на сите сектори на Град Скопје, јавни претпријатија, установи и невладини организации, повелбата ќе ја потпише претседателот на Советот на Град Скопје Проф.д-р.Љубица Јанчева.

Организатор: Град Скопје


BIKE & LEARN ЧЕТВРТА КОНФЕРЕНЦИЈА
„Мудрување под сенка“ и Co&Work Hub
Градски парк
12:30-16:00
Локација бр.1 - (ул.Кукушка 4а) 12:30 - 13:35
- 12:20 – 12:30 – Пристигнување на учесниците
- 12:30-13:15 – Презентирање на резултатите од прашалниците за електрични тротинети, спроведени во скопските средни училишта (Никола Карев, Георги Димитров, Орце Николов, Здравко Цветковски, Раде Јовчевски – Корчагин, Јосип Броз – Тито, АСУЦ Боро Петрушевски)
- 13:15-13:35 – Дибрифинг на импресиите, извлекување заклучоци и разговор на тема “Електрични тротинети, еколошки предности и секојдневни предизвици”
Локација бр.2 - (Градски парк) 13:45 – 15:00
- 13:45-15:00 – ЕУ недела на мобилност 2019
Локација бр.3 - (АБЦ) 15:15-16:30
- 15:15 - 16:30 - Дискусија за настаните кои следуваат во текот на седмицата
Цел на конференцијата е:
- Информирање и дискусија со средношколците и студентите за безбедноста за возење велосипед, тротинет и пешачење,
- Критилни размислувања и предлози за регулирање на новиот сообраќаен феномен „електричен тротинет“,
- Поттикнување на мобилноста на младите во градот со алтернативните превозни средства и пешачење.
Организатор: Македонски зелен центар и Go Green

ЗВУЦИ НА ЧАРШИЈАТА
Старата скопска чаршија, плоштад Скендербег, Камен мост, Скопска тврдина, плато пред Универзитет Југоисточна Европа
14:00
Во старото градско јадро на Скопската Чаршија во периодот 16.-18.09.2019 ќе се одржи традиционалната манифестација „Звуците на Чаршијата“, чија цел е веќе неколку години преку концерти од сите жанрови, перформанси, фолклорни настапи, поезија, ликовна колонија и презентација на стари занаети, чаршијата да заживее во духот на традицијата како културен и духовен споменик на градот и да се врати духот на занаетите, барем на оние што останале до денес, да се врати некогашниот ритам на живот, кога пешачењето и велосипедот биле начини на движење. Тоа е мултимедијална и мултикултурна манифестација која треба да даде придонес кон континуираните активности на Градот Скопје и Културно-информативниот центар - Скопје за ревитализација на Старата скопска Чаршија.

14:00 - Плоштад Скендербег, Литературни дела на писателите со наслов “Старата Скопска Чаршија во делата од литературните творци”
18:00 - Камениот Мост, Изложба на фотографии на Старата Скопска Чаршија од Арбнора Мехмети и Зоран Шекеров
17:00 – Плоштад Скендербег, КУД “ИЛИРИДА“ Скопје, КУД „Студио Фолклор“ Скопје, КУД „Шамикуќет“ Урошевац, КУД “Јени Јол“ Скопје
18:00 - Платото пред Универзитет на Југо Источна Европа, БРАССТЕТ - Скопје
19:00 – Плоштад Скендербег, Емин Салихи - Бенд (Солисти : Хана Палоши ,Филонид Алиу,Доника Домазети)
19:00 КИЦ – Скopje , Изложба З.У.К. СИЛИНДАРТ, 16.09 – 18.09 2019
20:00 - Плоштад Скендербег, Солистички изведба на гитаристот Артан Кастрати на свои компонирани композиции
21:00 - Плоштад Скендербег, Балетска изведба “DREAM”
21:20 - Плоштад Скендербег, Кода Бенд
22:00 – Паркот на Скопското Кале, Кино под отворено небо, на филмот “Враќање“

Организатор: Град Скопје и КИЦ
17 September
ZOO WALK – ЗАБАВА ВО ПРИРОДА
Зоолошка градина
10:00-13:00
Организирана пешачка тура до и низ Скопската Зоолошка градина со ученици од 4 одделение од ОУ „Јохан Хајнрих Песталоци“ и ОУ „Коле Неделковски, Општина Центар. Децата ќе се дружат со животните и ќе имаат едукативен час за придобивките од пешачењето, меѓу кои и поврзувањето со животната средина и природата.

Организатор: Македонски зелен центар, Општина Центар, Град Скопје


ДВИЖИ СЕ ЗА ЗДРАВЈЕ
Плато пред фонтаната Лотус
10:00-14:00
Детскиот културен центар Карпош традиционално, по петти пат, ја организира оваа манифестација, чија цел е да се потсетиме на времето кога вежбањето беше забавно. Манифестацијата е од забавно рекреативен карактер и подразбира вежби за подобрување на моторичкиот развој кај децата од рана предучилишна возраст, кај кои треба да се развие љубовта кон движењето и пешачењето. На настанот ќе се рекреираат и дружат деца од сите детски градинки во Скопје.

Организатор: ДКЦ Карпош

ГРАДОТ СКОПЈЕ ЗА ПОДОБРА МОБИЛНОСТ
Голема сала на Советот на Град Скопје
12:00-14:00
Ќе се одржи трибина за активностите на Град Скопје кои придонесуваат за подобра мобилност во градот, при што ќе бидат презентирани:
- Акцискиот план за унапредување на велосипедскиот сообраќај 2019-2021,
- Активностите на Град Скопје за зголемување на безбедноста во сообраќајот,
- Проектот за заштита на пешаците со дополнително осветлување на пешачките премини,
- Проектот за поставување тастери на семафорите на крстосниците во градот.

Организатор: Град Скопје


ГЕРИЛА АКЦИЈА
Булеварите во градот
15:30-16:30
Волонтери ќе се постават на главните булевари и крстосници со големи пароли и пораки за користење на велосипеди, одржлив транспорт и пешачење. Пораките треба да допрат до возачите („Кога последен пат сте се возеле со автобус?“, „Вози велосипед, оди пеш, за да бидеш свеж“и сл)

Организатор: Македонски зелен центар

ЗВУЦИ НА ЧАРШИЈАТА
Камен мост, плато пред Универзитет Југоисточна Европа
20:00
Во старото градско јадро на Скопската Чаршија во периодот 16.-18.09.2019 ќе се одржи традиционалната манифестација „Звуците на Чаршијата“, чија цел е веќе неколку години преку концерти од сите жанрови, перформанси, фолклорни настапи, поезија, ликовна колонија и презентација на стари занаети, чаршијата да заживее во духот на традицијата како културен и духовен споменик на градот и да се врати духот на занаетите, барем на оние што останале до денес, да се врати некогашниот ритам на живот, кога пешачењето и велосипедот биле начини на движење. Тоа е мултимедијална и мултикултурна манифестација која треба да даде придонес кон континуираните активности на Градот Скопје и Културно-информативниот центар - Скопје за ревитализација на Старата скопска Чаршија.
20:00 - Платото пред Универзитет на Југо Источна Европа, Деструкција Ритам на Исмет Рамиќевиќ и музика од Сецко Хаџич
21:00 - КОНЦЕРТ / Камениот Мост, плоштад Филип Втори
DJ ЕLЕКТRОN
ТАМАРА ТОДЕВСКА

Организатор: Град Скопје и КИЦ
18 September
ОДРЖЛИВА ТУРИСТИЧКА ТУРА
Споменик на природата Матка
08:30-13:00
Промовирање на комбиниран превоз и лесна достапност до рекреативните центри (автобус, пешачење, возење со чамец).
Агенда:
08:30-08:40 - Собирање на групата на автобуската постојка бр.279 кај поликлиниката „Букурешт“ и поаѓање со автобус бр.60 кон Матка
09:40 - Пристигнување на Матка
10:00-11:00 - Посета на Изложбениот центар ХЕЦ Матка
11:00-11:45 - Прошетка до црквата Св.Андреа и возење со чамец низ кањонот на река Треска
12:00-13:00 - Освежување во кафе бар Фреш
13:05 - Враќање со автобус во градот

Учесници: ученици ос СУГС Никола Карев

Организатор: Македонски зелен центар и Град СкопјеЕЛЕКТРОМОБИЛНОСТ
Технички кампус
10:00-13:00
Саем на електрични возила и едукативен час 10:00-12:00
Презентација на електрични возила достапни во РСМ, возила во сопственост на разни институции и во сопственост на Град Скопје, како пример на добра пракса, возила за услужна дејност, едукација на учесниците, пригодни флаери и сл.
Јавна трибина: „Како до зголемена електромобилност?“ 11:30-13:00
На трибината со панел дискусии ќе земат збор релевантни учесници кои ќе зборуват на темата на електромобилност и ќе се презентираат политиките на Град Скопје во оваа област.

Организатор: Електромобилност Скопје и Град Скопје


СУПЕРХЕРОИ ВЕ ЗАБАВУВААТ ВО ЈАВНИОТ ПРЕВОЗ
Абтобусите на ЈСП Скопје
15:30-16:30
Дружење со костимирани херои од филмовите, стриповите и бајките, кои ги едуцираат и забавуваат патниците.

Организатор: Македонски зелен центар


УРБАН ДИЗАЈН НА ГРАДОВИ: ИНКЛУЗИВНА МОБИЛНОСТ
Како дизајнот на градот може да поттикне инклузивна мобилност
Call Work Hub
19:00-21:00
TEDxSkopjeSalon настан каде ќе се дискутира на темата како може да имаме град кој ќе поттикне инклузивна мобилност, еднаква за сите негови жители и како до подобро планирање на градовите или трансформација на истите. Ќе се дискутира и за предизвиците со кои лицата со попреченост секојдневно се соочуваат при движење во градот.

Организатор: Македонски зелен центар и Смарт Ап


ЗВУЦИ НА ЧАРШИЈАТА
Камен мост, плоштад Филип Втори
21:00
Во старото градско јадро на Скопската Чаршија во периодот 16.-18.09.2019 ќе се одржи традиционалната манифестација „Звуците на Чаршијата“, чија цел е веќе неколку години преку концерти од сите жанрови, перформанси, фолклорни настапи, поезија, ликовна колонија и презентација на стари занаети, чаршијата да заживее во духот на традицијата како културен и духовен споменик на градот и да се врати духот на занаетите, барем на оние што останале до денес, да се врати некогашниот ритам на живот, кога пешачењето и велосипедот биле начини на движење. Тоа е мултимедијална и мултикултурна манифестација која треба да даде придонес кон континуираните активности на Градот Скопје и Културно-информативниот центар - Скопје за ревитализација на Старата скопска Чаршија.
21:00 - КОНЦЕРТ / / Камениот Мост, плоштад Филип Втори
DJ PITTI
КАНИТА СУМА
ЛИНДОН БЕРИША
ЕЛВАНА ЏАТА

Организатор: Град Скопје, КИЦ
19 September
СУПЕРХЕРОИ ВЕ ЗАБАВУВААТ ВО ЈАВНИОТ ПРЕВОЗ
Абтобусите на ЈСП Скопје
07:30-08:30
Дружење со костимирани херои од филмовите, стриповите и бајките, кои ги едуцираат и забавуваат патниците.

Организатор: Македонски зелен центар


ЕКОЛОШКИ ЧАС
ОУ „Браќа Миладиновци“ Општина Аеродром и ОУ „Кузман Јосифовски Питу“ Општина Кисела Вода
08:30 -11:30
Инфо ден за запознавање на учениците со целта на Европската недела на мобилност, придобивките од користење на одржлив транспорт, а пред се од возењето велосипед и пешачењето.

Организатор: Македонски зелен центар


НА ГРАДОВИТЕ ИМ ТРЕБА ПЛАН ЗА ОДРЖЛИВ ТРАНСПОРТ
Простории на ЗЕЛС – Заедница на единиците на локална самоуправа
13:00-15:00
Работилница со учество на преставници на 5 најголеми градови во државата пред кои Град Скопје ќе го презентира својот План за одржлив транспорт, неговата реализација и придобивките.

Организатор: ЗЕЛС, Град Скопје


УЧЕСТВО ВО СООБРАЌАЈОТ СО ЕЛЕКТРИЧЕН ТРОТИНЕТ – КОЈ, КАКО, КОГА, ДАЛИ,....?
Хотел Континентал
10:30-14:00
Републичкиот совет организира настан на кој претставници од релевантни институции ќе дискутираат за начинот на вклучување на електричните тротинети во сообраќајот во градот:
- Обраќања на претседателот на РСБП, градоначалникот на Град Скопје и Министерот за внатрешни работи
- Теми: Учество во сообраќајот со електричен тротинет-алтернатива или закана, Придобивки и предизвици од користење на електричен тротинет како превозно средство, Одредби од законот за возила и нивна поврзаност со електричниот тротинет и Светски искуства, позитивна пракса и законски решенија за учество во сообраќајот со електричен тротинет.
- заклучоци

Организатор: РСБС, Македонски зелен центар, Град Скопје


ВЕЛО ФИЕСТА
Ул.„Димитрие Чуповски“, главната сообраќајница во центарот на градот
18:00-23:00
Град Скопје ќе ја затвори улицата за сообраќај во периодот 18:00-23:00 часот и ќе организира дружење на граѓаните со прикладни содржини: поставување маси и клупи, освежување, детски реквизити, забава.
Во периодот 19:00-20:00 часот се предвидува забава и рекреација на најмладите, а во периодот 20:00-22:30 часот забава и дружење за повозрасните.

Организатор: Македонски зелен центар, Град Скопје
20 September
НА ПРОШЕТКА ОДАМ ЧЕСТО ЗАШТО ЗДРАВЈЕТО МИ Е НА ПРВО МЕСТО
Кеј на река Вардар во Општина Аеродром
09:00-10:30
Деца од предучилишна возраст од детските градинки Калинка (клон) и Срничка ќе пешачат по кејот на река Вардар, од хотел Порта до хотел Дабл Три (Double Tree by Hilton), при што ќе вежбаат и ќе се едуцираат за бенефитите од пешачењето.

Организатор: Општина Аеродром


SUMP AMBASADORS
09:00-11:00
Скајп конференција на градоначалниците/членовите на кабинетот, за претставување на агендите на ЕНМ 2019 на пет градови, учесници во ЕНМ, како и за разменување на искуствата на оние градови кои имаат План за одржлив транспорт.

Организатор: ГИЗ


CAR FREE DAY
Велосипедско дефиле
11:30-13:00
Традиционално велосипедско и пешачко дефиле по затворени улици во градот, во фолжина од 4,7км. Започнува од новиот парк Ибни Пајко, продолжува по бул.Гоце Делчев, бул.ВМРО, бул.Партизански одреди, бул.8 Септември, бул.Илинден и завршува во Градски парк, бина Школка. Како и секоја година ќе се делат награди на учесниците на дефилето (велосипеди и вело мобилијар).

Организатор: Град Скопје, Македонски зелен центар, ЕУ Канцеларија, МЖСПП, Цементарница ТИТАН, Црвен крст, МВР


ГЕРИЛА АКЦИЈА
Булеварите во градот
15:30-16:30
Волонтери ќе делат летоци за користење на алтернативен начин на превоз на учесниците во сообраќајот и бенефитите од таков вид превоз.

Организатор: Македонски зелен центар
21 September
ВЕЛО РОДЕО
Градски парк
11:00-14:15
Преку препознатливата мрежа на училишта наречена „Вело училишта“, се организира овој настан со осмислена програма: поставување на велосипедски полигон за деца со 15 вежби, квизови со тема екологија и велосипедизам, социјални игри, вело меморија и многу други., како музички точки и забава.
На самиот настан ќе бидат реализирани следните активности:
- Вело полигон (бавна трка, баланс, безбедност, вештини, сигнализација, контрола, тргнување итн.)
- Едукативни игри:
- Вело меморија
- Не лути се човече ( во реална големина)
- Еко квиз
- Сложувалка
- Работилница за поправка на велосипед
- Креативна работилница
- „Чисто како дома исто“ кампања на Делегација на Европската Унија во Република Северна Македонија
- Други изненадување за најмладите.
Настанот е од отворен карактер и право на учество имаат сите ученици кои имаат желба да возат велосипед, како и активно и едукативно забавуваат. На тој начин, учениците ќе ја пренесат пораката за придобивките од возење велосипед.

Организатор: Еко Логик, Канцеларија на ЕУ, Град Скопје


PUMP TRUCK PARK ЗА ОНИЕ ШТО ЗНААТ
Новиот Памп трак парк пред Олимпискиот базен на бул.Кочо Рацин
18:00-19:30
Забавна содржина за граѓаните и љубителите на адреналинско рекреирање со велосипеди, скејт борди и ролери. Целовечерна забаба со настап на обучени бајкери.

Организатор: Град Скопје, Македонски зелен центар и Прв до врв


BIKE4CLIMATE (Да бидеме генерации што ќе ја сочуваат иднината)
Градски парк
19:00-21:30
Потребно е да размислуваме како да го прилагодиме секторот транспорт на екстремните временски услови и во исто време да влијаеме на ублажување на климатските промени преку фаворизирање на форми на транспорт со низок јаглероден отпечаток, како на пример повеќе велосипедски и пешачки зони во градот со функционално зеленило со цел олеснување на движењето во услови на високи температури, автопати за велосипеди кои ќе ги поврзуваат градовите и сл.
Во рамки на Неделата на климатски промени, предвидено е собирање на Градскиот плоштад, возење со точак покрај Владата и доаѓање до бината Школка во Градски парк, каде е организирано кино под отворено небо и проекција на филм за климатските промени. Секој велосипед носи соодветна порака.

Организатор: Македонски зелен центар, Еко свест и ЦНВП
22 September
ДА ГО РАЗМРДАМЕ КАЛЕ
Подножие на Скопската тврдина и околните улици во центарот на градот
Вело Експо 10:00-13:00
Вело Пикник 10:00 – 11:00
Традиционална трка на Велосипедска федерација 11:00-13:00
Учесниците на целодневниот настан ќе пристигнат на велосипед или пешки.Ќе биде организарана промоција на индустрии поврзани со велокултурата (продавници, сервиси, тури, клубови, водичи, групи), како и изложба на велосипеди олдтајмери. Настанот ќе бид придружен со музичка и сценска програма.
Во првиот дел од настанот ќе возат деца и аматери, а во вториот ќе се натпреваруваат професионални велисипедисти.

Организатор: Македонски зелен центар, Прв до врв, Македонска велосипедска федерација, Црвен крст, Град Скопје.


16.09. – 22.09.2019
Вирална кампања #WalkWithUs

Тагни и покани пет личности со наведениот хаштаг, за користење на одржлив транспорт до своето работно место. Означените личности треба да објават фотографија или видео со нивното омилено превозно средство. Петте објави со најмногу лајкови ќе добијат награди, од кои првата ќе добие велосипед на расклопување. Поканите ќе се доделат во недела на 22.09. на настанаот под Скопската тврдина.
16.09. – 22.09.2019
Вирална кампања #WalkWithUs

Тагни и покани пет личности со наведениот хаштаг, за користење на одржлив транспорт до своето работно место. Означените личности треба да објават фотографија или видео со нивното омилено превозно средство. Петте објави со најмногу лајкови ќе добијат награди, од кои првата ќе добие велосипед на расклопување. Поканите ќе се доделат во недела на 22.09. на настанаот под Скопската тврдина.

Permanent measures Permanent measures

Skopje (City of Skopje) implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Develop public bicycle hiring and sharing systems
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Installation of charging points for e-bikes planned
Launch of free-floating bike-sharing schemes planned
Pedestrianisation
Create or enlarge pedestrian streets planned
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Extension or creation of new greenways planned
Public transport services
Improvement and extension of the public transport network (creation of HOV lanes for public transport modes, new stops, new lines, reserved areas etc)
Improvement and extension of the public transport services (express services, increase frequency etc) planned
Use of ecological vehicles for public transport fleets planned
Development of new technologies to improve public transport planned
Launch of integrated services for the various public transport modes planned
The development of accessible transport services for all planned
Traffic calming and access control scheme
Speed reduction programmes in zones near schools
Reduction of outside parking zones
Create park and ride stations
New traffic regulations: traffic circulation and parking planned
Introduction or expansion of Urban Vehicle Access Regulation Scheme planned
Accessibilities
Create the tactile pavements planned
Create wheelchair ramps
Enlargement of pavements
Elaboration of sound devices in traffic lights
Removal of architectonic barriers
Create useful tool for people with reduced mobility
New forms of vehicle use and ownership
Launch of online car-pooling and car-sharing schemes planned
Responsible car-use (eco-driving etc)
Use of clean vehicles
Charging points for electric vehicles
Mobility as a Service (MaaS)
Freight distribution
New regulations for freight distribution
Use of clean vehicles planned
Introducing cargo bikes
Mobility management
Launch of awareness-raising campaigns
Elaboration of educational materials
Permanent access restriction to city centres planned
Launch of seamless transport modes to facilitate access to business areas or other social areas
Create systems for buses and walking trains planned
Development of systems and equipment for measuring air quality in public places
Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas

Car-free day Car-free day

Skopje (City of Skopje) carries out a Car-Free Day 2019 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Традиционално велосипедско и пешачко дефиле оваа година ќе се одржи на 20 септември по затворени улици во градот, во фолжина од 4,7км. Започнува од новиот парк Ибни Пајко, продолжува по бул.Гоце Делчев, бул.ВМРО, бул.Партизански одреди, бул.8 Септември, бул.Илинден и завршува во Градски парк, бина Школка.