Participating towns and cities

Czech RepublicDobříš, Czech Republic

Population:
9.000 inhabitants
Contact:
Pavel Svoboda
Mírové nám. 119, Dobříš
26301
(++420) 318533301
Dobříš already registered 1x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2023

Participation 2023

Activities within the week Activities within the week

Dobříš organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2023, taking into account the annual theme.

All week
Členové rady města budou aktivně prezentovat svoji podporu udržitelné městské mobilitě. Vč. dopravy po městě pěšky nebo na kolech. K tomu vyzvou i občany města.
16 September
Zveřejněn příspěvek na Facebooku města.
"????????Právě probíhá Evropský týden mobility.
V pátek 22.9. je navíc Evropský den bez aut. Pojďme se k této aktivitě na Dobříši také přidat. Nemusí to být nic bombastického. Pro inspiraci, jak se k tomu staví členové rady města:

Mám to jednodušší, pracuju na Dobříši. Pokud neprší, do práce jezdím na kole. Když prší, tak pěšky. Když je ten týden mobility, tak jsem si kolo aspoň umyl. Ve čtvrtek a v pátek musím do Prahy, pojedu autobusem. (Pavel Svoboda)
????Evropský týden mobility je dobrou příležitostí, jak si připomenout, že město Dobříš je místem krátkých vzdáleností. Není proto nezbytné vyjíždět každý den autem jen pro to, aby se děti dostaly do školy, nebo abychom zařídili potřebné na úřadě. Sám se snažím chodit pěšky, pokud to jen trochu jde. A moji synové nejraději sviští po městě na kole či koloběžce. A když potřebuji vyřídit důležité jednání do Prahy, většinou je jízda MHD výhodou, nemusím pak trpět v dlouhých kolonách. (Tomáš Vokurka)
????Dobříš je městem docházkové vzdálenosti, snažím se toho využívat na maximum. Chodit pěšky mne baví, jízda na kole přijde vhod, když se trochu opozdím. Když je potřeba jet do Prahy, autobus poslouží jako chvilka na čtení. Někdy se stane, že opravdu nestíhám, třeba když dětské kroužky těsně navazují na školu, ale i to má řešení. Tento týden nás čeká jedna výzva, ale zvyk nemusí být železná košile. (Jindřiška Romba)
????Snažím se vždy po městě chodit maximálně pěšky. Stejně tomu tak bude i tento týden. V sobotu se chystám navíc dojet na kole na fotbalový zápas syna, i když obvykle jezdím autem. (Mirek Sochor)
????Dle mého názoru je projekt ideální příležitost a výzva pro občany udělat něco jinak. Všichni jsme součástí určitého zavedeného automatismu, aniž bychom si uvědomovali, že je to pro lidstvo vlastně dlouhodobě škodlivé. Nyní máme možnost udělat něco správného pro sebe, ale i pro ostatní. To se mi na tom moc líbí, a proto se rád zapojím výměnou kola za automobil v co možná největší možné míře. Minimálně při výměně auta za kolo či chůzi, při cestě do práce, nebo kamkoliv jinam, máte možnost zpomalit. Vaše už takto super rychlé životní tempo a přitom si vlastně uvědomit, že není důvod nikam spěchat, že ta pomalejší cesta je vlastně daleko příjemnější a zdravější. Nemusíme stihnou za den 20 důležitých věcí, ale klidně jen polovinu a co je nejdůležitější, zůstat při tom zdraví. Tak Vám přeji, abyste našli v sobě pevnou vůli a odhodlání udělat tímto, třeba jen jedním prvním krokem především něco pro své zdraví. Hýbejte se zdravě, žijte zdravě. Hezký a NÉ tak super rychlý týden Vám přeje. (Štěpán Souček)
????My, co jezdíme na nákupy autem a různě popojíždíme, pojďme se připojit v pátek 22.září k Evropskému dni bez aut. Je to dobrá příležitost připomenout si, že i bez auta dojdeme nakoupit. Pešky půjdete úplně jinou cestou, než jezdíte autem. Projdete si dávno zapomenutá místa a možná Vás některé překvapí, kolik míst se změnilo. (Dáša Mášová)
????Tento týden se po městě budu pohybovat jako obvykle především na kole. Použití auta se ale z pracovních úplně důvodů nevyhnu. V pátek mě však cesta na odlehlou stavbu se špatnou dostupností veřejnou dopravou nečeká, takže budu čistě na kole nebo pěšky. (Jan Zbíral)
????Připojíte se k pátečnímu dni bez aut i Vy? Napište do komentářů....

Permanent measures Permanent measures

Dobříš implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc) planned
Pedestrianisation
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Traffic calming and access control scheme
Introduction or expansion of Urban Vehicle Access Regulation Scheme
Accessibilities
Create the tactile pavements
Lowering of pavements
Removal of architectonic barriers
Freight distribution
New regulations for freight distribution planned
Introducing cargo bikes
Mobility management
Launch of awareness-raising campaigns
Permanent access restriction to city centres
Development of systems and equipment for measuring air quality in public places planned
Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas
Further info
Hlavním trvalým opatřením je zavedení trvalého zákazu vjezdu motorovým vozidlům do části ulice Za Poštou v bezprostřední blízkosti areálu škol. Zákaz platí denně v době školního vyučování v době 7:30-8:00. Toto omezení zajistí žákům bezpečnou cestu do škol na kolech a pěšky. Zavedení omezení předcházela intenzivní osvětová kampaň a průzkum mezi žáky a rodiči. Od září jsou v kritickém čase na místech vjezdu do úseku se zákazem strážníci Městské policie, kteří po dobrém upozorňují řidiče na zákaz.

Druhým trvalým opatřením byla instalace betonových bloků pro přehrazení cesty na parkoviště u 2. ZŠ v ul. Školní. Tímto místem si v ranních hodinách zkracovali cestu rodiče, kteří přiváželi ke škole děti v autech. V místě docházelo opakovaně ke kolizním situacím, kdy auta parkovala vedle sebe a za sebou a po vyložení žáků se neorganizovaně rozjížděla, couvala atd. Nově instalované betonové bloky jsou rozmístěny tak, aby umožňovaly pohyb tímto místem na kolech, ale nikoli auty.

V září byla dokončena celková rekonstrukce chodníku v ul. Rukavičkářská vč. odstranění barier v místech nájezdů. Probíhá rekonstrukce chodníků v ul. Žižkova a Čs.armády.