Participating towns and cities

Hungary Sárosd (Sarosd) , Hungary

Website:
Population:
3.360 inhabitants
Department:
Municipality of Sárosd
Contact:
Gergely Dunkl
Fő út 2.
2433 Sárosd
(++36) 25511210
Sárosd (Sarosd) already registered 9x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2023 2021 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013

Participation 2023

Activities within the week Activities within the week

Sárosd (Sarosd) organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2023, taking into account the annual theme.

All week
Az Európai Mobilitási hét rendezvény sorozataihoz Sárosd is csatlakozik. Az idei év tematikája alapján egész hetes program sorozatot szeretnénk megrendezni. A hét minden napján különböző korosztály részére szerveznénk programot, majd a szeptember 22.-i napon pedig egy település szintű közösségi program keretében szerveznénk meg az Autómentes napot. A programokat a "Takarékoskodj az energiával!" témakör köré szervezzük. Egész héten jutalmazzuk a kerékpárral és gyalog közlekedőket a településen, egy-egy üditővel, kisabb ajándékkal.
16 September
A programsorozat nyitónapja, nyitóprogram a Sárosdi Művelődési Házban. Rajzverseny meghirdetése, tematikai előadások, az Európai Mobilitási hét bemutatása.
Rendezvény ideje 2023. szeptember 16. 14:00-20:00 között. Bemutatásra kerül a település jövőbeni kerékpáros hálózati fejlesztése és a település energia takarékossági intézkedései a jövőt tekintően.
17 September
Vasárnap - közösségi kerékpáros túra szervezése a Velencei-tóhoz - egésznaposprogram
18 September
Hétfő - Vidéki régmúlt - lovaskocsival az iskolába-óvodába program. Felidézzük az autó megjelenése előtti vidéki értékeket, mint pl a lovaskocsi "OMNIBUSZ" bemutatása a fiatal generációnak. Így ezen a napon reggel OMNIBUSSZAlL mehetnek iskolába a gyerekek, gépjármű helyett.
19 September
Kedd délutána: Hogyan takaréskoskodjunk otthon az energiával workshop a Művelődési Házban? A település lakosságát egy workshopra invitáljuk, ahol meghalgatjuk az idősebb generációt, hogy az ő idejükben hogy takarékoskodtak az energiával a saját háztartásukban és meghalgatjuk az ifjabb generációt is, hogy a mai modern világban hogyan tudnak takarékosak lenni az energiával?
20 September
Szerda: Délelőtt kerékpáros felvonulás a településen az óvodások, iskolások bevonásával. Délután a település lakosai számára lehetőséget teremtünk, hogy meglátogassanak egy Napelem Parkot a település közelében, ahol bemutatásra kerül a napelmes megujuló energia hasznossága, működése.
21 September
Csütörtök: Elektormos autózás napjainkban témakörű délután a Művelődési Házban. Elektromos autó bemutató, az elektromos autó előnyeinek, energia takarékossági szempontajinak bemutatása. Elektromos autó jelene, jövője témájú előadás a település lakosságának részvételével.
22 September
Autómentes nap megszervezése: kerékpáros és sport programok szervezése a település több pontján, fő helyszín a Sárosdi Művelődési Ház (2433 Sárosd, Perkátai út 10.)
Interaktív vetélkedők, színpadi programok lebonyolítása. Ezen a napon a Művelődési Ház melletti Atzél Béla utcában lezárjuk a gépjármű elöl a forgalmat és az utcában, aszfalt rajz versenyt, futóversenyt, kerékpáros ügyesség versenyt rendezünk. Éjszakai akadályverseny szervezése a település külterületén.

Permanent measures Permanent measures

Sárosd (Sarosd) implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc) planned
Pedestrianisation
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc) planned
Traffic calming and access control scheme
Speed reduction programmes in zones near schools
Accessibilities
Create the tactile pavements planned
Create wheelchair ramps
Enlargement of pavements planned
New forms of vehicle use and ownership
Charging points for electric vehicles
Mobility management
Launch of awareness-raising campaigns
Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas planned
Further info
Az idei évben az önkormányzat folytatja a település fenntartható közlekedésfejlesztését, a település központi részén újabb kerékpáros és gyalogos közlekedési útvonalak kiépítése kezdődik meg, ezáltal még jobban tudjuk ösztönzni a kerékpáros és gyalogos közlekedést a telpülésen. Az új projetk keretében az orvosi rendelő, szociális közpotn, óvoda, bölcsőde megközelítését teszi lehetővé kerékpárral vagy gyalog. Forgalom csillapítás is meg fog történni a csomópont átépítésével.

Car-free day Car-free day

Sárosd (Sarosd) carries out a Car-Free Day 2023 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Ezen a napon a Művelődési Ház melletti Atzél Béla utcában lezárjuk a gépjármű elöl a forgalmat és az utcában, aszfalt rajz versenyt, futóversenyt, kerékpáros ügyességi versenyt rendezünk.