Participating towns and cities

Hungary Szarvas (SZARVAS) , Hungary

Website:
Population:
15.683 inhabitants
Department:
Osztályszerkezeten kívüli
Contact:
Viktor Krivik
Szabadság út 36.
5540 Szarvas
(++36) 20/2762250

Participation 2023

Activities within the week Activities within the week

Szarvas (SZARVAS) organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2023, taking into account the annual theme.

All week
A szeptember 16. és 22. között már huszonötödik alkalommal megrendezésre kerülő Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, környezetünk, vizeink és a levegő tisztaságának megőrzése az utókor számára, és természetesen kedvcsinálás a mozgáshoz, sportokhoz, egészséges életmódhoz. Legfőbb szándékunk felhívni a figyelmet a környezetbarát közlekedési lehetőségekre, az alternatív közlekedési eszközök - autó-motor helyett a kerékpározás, gyaloglás és egyéb közösségi közlekedési rendszerek használatára, valamint arra, hogy a különböző közlekedési módokat kombinálva, egymáshoz illesztve az ésszerű, jól szervezett és fenntartható közlekedés, a telekocsi szolgáltatást használva kímélhetjük környezetünket, óvhatjuk egészségünket.

A rendezvények megszervezését és megrendezését Szarvas Város Önkormányzata civil szervezetek, intézmények, vállalkozások, valamint a Szarvasi Turisztikai és Városmarketing Kft. közreműködésével valósítja meg. Több korosztályt érintő, többek között környezetvédelemmel, környezetbarát közlekedési rendszerek használatával, egészséges életmóddal, biztonságos közlekedéssel kapcsolatos, környezettudatosságra nevelő programokkal, vetélkedőkkel, versenyekkel, és bemutatókkal.
A hét szarvasi eseményeinek és programjainak megtervezésénél igyekszünk minden korosztályt megszólítani, a hét során aktívan szereplő, valamint a versenyeken eredményt elérő kicsiket és nagyokat egyaránt sok értékes és hasznos ajándékkal jutalmazunk. Legfőbb célkitűzésünk mindenkit arra ösztönözni, hogy autómentesen közlekedjen legalább egy héten keresztül, valamint, amennyiben ideje engedi, látogasson el kerékpárral vagy gyalogosan a helyszínekre, vegyen részt a programokon, rendezvényeken.
16 September
A Mobilitási Hét első napján szeptember 16-án (szombat) Válts kerékpárra! "Körös18 kerékpáros kör” közösségépítő kerékpártúra Szervező: Szarvasi Úszó, Vízilabda és Szabadidő Egyesület
www.geogo.hu
Hagyományteremtő és közösségépítő kerékpártúra, együttműködve a helyi egyesületekkel. Az új kerékpárutak, átvezető alagút bejárása.
Találkozó a Fő téren 9.00. órakor
A túrát vezeti: Tárnyik Ildikó és Dr. Darida András Szuse elnök.
17 September
Szeptember 17. (vasárnap) Autómentes (Vasár) Nap, V. Körös- Körül a Körös Körül Futófesztivál.
A versenyre nevezni a v.koroskorulfussfotozzmosolyogj.polarsport.hu/?fbclid=IwAR1bOIUidVIPOg_-fEeK6Sk170GMCir-SrnEoBwvjIBeu5IACuN3thDu_ec
a váltóra a gallicoopvalto.polarsport.hu/?fbclid=IwAR1XeyBRhehnx42ySR2F2hTjdO2XxWYfBPm3WaoTpoGcbbz8or0fSaSYPwQ
oldalakon lehet, nevezési határidő: 2023. szeptember.11. 23:00:00 (Ekkor az online nevezés lezárásra kerül.)
A rendezvény helyszíne a Szarvasi Vízi Színház.
18 September
18-án (hétfő) 09.30: „Közlekedj biztonságosan járj szabályosan” – Balesetmegelőzési előadás a Cervinus Teátrumban. A szabályos és biztonságos kerékpározás elméleti és gyakorlati tudnivalói, biztonságos közlekedés, Csorbáné Dávid Ivett r.törzsőrmester (Szarvasi Rendőrkapitányság) vezetésével.
19 September
19-én (kedd) Bringás reggeli a Fő téren, a kerékpárút mentén
Kezdés: 7.00
20 September
Sport nap
21 September
Szeptember 21-én (csütörtök) Bringás csütörtök. Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap szarvasi rendezvényhetén „Bringás vért az életért” címmel a Magyar Vöröskereszt Szarvasi Területi Szervezetével véradást tartunk, 13.00-17.00 óra között. Helyszín: Cervinus Teátrum. Megjelenés kizárólag kerékpárral vagy gyalog! A véradók között 1 db kerékpárt és ajándékcsomagokat sorsolunk. Sorsolás a 22-én, az Autómentes napon.
22 September
Szeptember 22-én (Péntek) Autómentes Nap
Nagyszabású „Autómentes Nap” rendezvénysorozat a Szarvasi Rendőrkapitányság, Mentőszolgálat, Katasztrófavédelem, Tessedik Sámuel Múzeum, Honvédelmi Sportközpont, Birkózó Egyesület irányításával. Hat -hét állomáson (Szarvasi Vízi Színház, Erzsébet Liget, Tessedik Múzeum, Ifjúsági Tábor, Bolza sétány, Pepi sétány, Ruzicskay Alkotóház, Nemzeti Park) különböző elméleti és gyakorlati tudáspróbák, vetélkedők-versenyek kerülnek megrendezésre. Lövészet, gránátdobó verseny, íjászat, közlekedési ismeretek, Kresz tesztek, állatvédelmi tesztek, bűnmegelőzés, egészségügyi tesztek, vízi rendészeti ismeretek, várostörténet, főként általános iskolások részére.

Megnyitó 08.00. Szarvasi Vízi Színház versenyközpont (A megjelenteket köszönti: Babák Mihály polgármester, Molnár Sándor rendőrkapitány, Bíró Zoltán tűzoltóparancsnok, Sükösd Attila a szarvasi Honvédelmi Sportközpont vezetője, Jelen Pál a szarvasi Mentőállomás vezetője, Roszík Zoltán múzeumigazgató.

Állomásonként különböző versenyek, vetélkedők:
1. állomás: Szarvasi Vízi Színház parkoló (Katasztrófavédelem)
2. állomás: Ifjúsági Tábor (Honvédelmi Sportközpont, Szarvasi Birkózó E.)
3. állomás: Erzsébet Liget (Szarvasi Rendőrkapitányság)
4. állomás: Ruzicskay Alkotóház (Szarvasi Mentőállomás)
5. állomás: Bolza sétány (Szarvasi Rendőrkapitányság, Vízi rendészet)
6. állomás: Templom tér (Tessedik Múzeum)
7. Körös M. Nemzeti P. (Szarvasi Rendőrkapitányság, Bűnmegelőzés)

Játékleírás: Minden csapat részt vesz minden állomáson. 1-1 állomás játékideje maximum 30 perc, azután a csapat elindul a következő állomásra, és elvégzi az állomásokon található elméleti és gyakorlati feladatokat. A feladatok elvégzését követően a vezetők pontozzák a csapatok teljesítményét. A kezdő állomások elosztását a rendezvény elején ismertetjük a csapatok vezetőivel.
A feladatok között lesz: lövészet, -íjászat, gránátdobó verseny, közlekedési ismeretek, Kresz tesztek, állatvédelmi tesztek, bűnmegelőzési feladatok, egészségügyi tesztek, vízi rendészeti ismeretek, várostörténet.
Minden tanuló, aki részt vesz a rendezvényen ajándékot és uzsonnát kap, az osztályok/csoportok közötti verseny 1-3 helyezettjei külön díjazásban részesülnek.
Díjátadó ~ 15.00 órakor a versenyközpontban.
Iskolánként egy-két osztály, lehetőség szerint 5-7. évfolyamos tanulók jelentkezését várjuk, tanári kísérettel, saját kerékpárokkal, Szarvas, Békésszentandrás, Csabacsűd általános iskoláiból.

Permanent measures Permanent measures

Szarvas (SZARVAS) implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Develop public bicycle hiring and sharing systems planned
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BS1-2022-00050 Projekt címe: Kerékpárút fejlesztése Szarvason
Pedestrianisation
Create or enlarge pedestrian streets
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Extension or creation of new greenways planned
TOP-1.2.1-16-BS1-2020-00011 Projekt címe: „Fenntartható turizmusfejlesztés Szarvason – a Kacsa tó és környezetének komplex fejlesztése”
Traffic calming and access control scheme
Speed reduction programmes in zones near schools
Accessibilities
Create the tactile pavements
Lowering of pavements planned
Enlargement of pavements planned
Elaboration of sound devices in traffic lights planned
Removal of architectonic barriers planned
New forms of vehicle use and ownership
Charging points for electric vehicles planned
Mobility management
Launch of awareness-raising campaigns
Elaboration of educational materials
Permanent access restriction to city centres
Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas
Further info
Kerékpárutak folyamatos fejlesztése, szélesítése, kitáblázása. Az Erzsébet-ligetben fejlesztésre került a zöldfelület (tájhonos fákat, cserjéket, a holtág parton mocsárciprusokat ültettünk, borostyánt távolítottunk el), a gyalogos sétányokat felújítottuk, sor került a közvilágítás korszerűsítésére is, a régi mulcsos futópálya helyett új, rekortán burkolatú futópályát építettünk 1.150 fm hosszon, 2,2 m szélességgel.
Folyamatban van a Szent István park fejlesztése – felújítása, Szent István úti kapu, Vasút utcai palánkvár kapu kialakítása - mólók készítése - Utcabútorok (padok, szemétgyűjtők, kerékpártárolók) kihelyezése -gyalogos fahíd építése - egyéb környezetrendezés, parkosítás.

Car-free day Car-free day

Szarvas (SZARVAS) carries out a Car-Free Day 2023 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Szeptember 17-én az "Autómentes Vasárnapon a Petőfi utca, Szeptember 22-én az Európai Autómentes Napon a Templom tér (egy egy szakasza) kerül lezárásra