Participating towns and cities

SloveniaSemič, Slovenia

Population:
3.799 inhabitants
Contact:
Polona Kambič
Štefanov trg 9
8333, Semič
Semič already registered 5x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2023 2022 2021 2016 2015

Participation 2023

Activities within the week Activities within the week

Semič organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2023, taking into account the annual theme.

All week
Letošnji slogan ETM “Varčne poti” združuje vse pobude za racionalnejše načine potovanja. Včasih so le-te manj udobne, vendar pa so koristne za zdravje in okolje ter prijazne denarnici. To so sopotništvo, na pot s kolesom ali peš ter uporaba javnega prevoza. Vse zaposlene vabimo, da v Evropskem tednu mobilnosti za pot na delo uporabite enega od navedenih načinov potovanja. Upokojenci pa ne pozabite, da imate možnost brezplačnih javnih prevozov vse leto.
V tednu mobilnosti bo za ves promet zaprt parkirni prostor pri osnovni šoli ob Šolski ulici.
Z raznimi pobudami nam bo uspelo spremeniti naše navade, zato vas vabimo, da se udeležite ali podprete dogodke, ki jih bomo organizirali.
16 September
Mitrej na trajnostni način, pohod, 2. 9. 2023, 11.15
Skupni dogodek vseh treh belokranjskih občin. Oglejmo si kulturno in naravno dediščino na trajnostni način in v prijetni družbi.
Ob 11.15 zbor na železniški postaji Semič, nato vožnja z vlakom do Otovca. Od tam se peš odpravimo - skupaj s pohodniki iz Metlike in Črnomlja - na raziskovanje Mitreja in cerkve sv. Jurija nad Rožancem, od tam pa peš do železniške postaje Semič. Predvidena vrnitev v Semič do 16.00. Hrana in pijača iz nahrbtnika.
Aktivnost je namenjena vsem generacijam z namenom ozaveščanja uporabe javnega prevoza in aktivne mobilnosti. Predstavljene bodo prednosti javnega prevoza z vidika parkirnih prostorov in onesnaževanja okolja ter obenem tudi promocija kombinacije javnega prevoza z aktivnim zdravim preživljanjem prostega časa v lokalnem okolju.
17 September
Torkova kolesarska potepanja, vsak torek v septembru, 9.00
"Ostanimo mobilni" je slogan že tradicionalnih torkovih kolesarjenj. Kolesarimo v skupini in tako skrbimo za medsebojno varnost in druženje in to na varčen način. Vsakokrat izberemo drugo smer s ciljem spoznavati tudi naravne in kulturne vrednote našega lokalnega okolja. Kolesarimo z navadnimi ali električnimi kolesi. Pridružite se nam, prijave niso potrebne. Informacije na tel. št. 040/ 385-463 (Zvonka).
19 September
Jaz in očka tečeva, 19. 9. 2023, 17.00
Otroci se bodo skupaj z očki pomerili v teku v raznih starostnih skupinah. Vabimo otroke, stare od 2 do 6 let, da si pritečejo svojo medaljo. Očka lahko nadomesti tudi dedek, stric ali prijatelj. Pomembno je, da smo aktivni in da se družimo. Prijave potekajo v vrtcu Sonček Semič po skupinah. Za otroke, ki ne obiskujejo vrtca v Semiču, prijave zbiramo v tic@kc-semic.si oz. na tel. št. 040 625 148.
20 September
Šolska ulica, 20. 9. 2023, 8.30-12.00
Ta dan bodo osnovnošolci in otroci iz vrtca na cestni površini in parkirnih mestih sodelovali pri raznih aktivnostih: na voljo bodo kolesarski poligon, tekalne igre, skiroji, igre z žogo in rolanje, zato bo ta odsek zaprt za ves promet. Tako jim bomo omogočili dodatne igralne površine, varnejše okolje in čistejši zrak v neposredni bližini vzgojno-izobraževalnih ustanov. Hkrati se bomo lahko prepričali, da trajno zaprtje ulice ne bi predstavljalo večje ovire v vsakodnevnem življenju.
22 September
Letošnji slogan ETM “Varčne poti” združuje vse pobude za racionalnejše načine potovanja. Včasih so le-te manj udobne, vendar pa so koristne za zdravje in okolje ter prijazne denarnici. To so sopotništvo, na pot s kolesom ali peš ter uporaba javnega prevoza. Vse zaposlene vabimo, da na DAN BREZ AVTOMOBILA 22. 9. 2023 za pot na delo uporabite enega od navedenih načinov potovanja. Vabljeni, da ta dan izkoristite možnost brezplačne vožnje z vlaki po Sloveniji. Upokojenci pa ne pozabite, da imate možnost brezplačnih javnih prevozov vse leto. Z raznimi pobudami nam bo uspelo spremeniti naše navade, zato vas vabimo, da se udeležite ali podprete dogodke, ki jih bomo organizirali.

Car-free day Car-free day

Semič carries out a Car-Free Day 2023 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Parkirni dan, 16. – 22. 9. 2023
V tednu mobilnosti bo za ves promet zaprt parkirni prostor pri osnovni šoli ob Šolski ulici. Tako bodo učenci pridobili dodane površine za razne gibalne aktivnosti: kolesarske poligone, vožnjo s skiroji in poganjalčki, rolanje, aktivne šolske odmore, poligone za tekalne igre, igre z žogo itd. Tako bomo poskrbeli za njihovo gibanje in spodbujali zdrav način življenja. Otroci bodo pridobili spretnosti pri uporabi varčnih in okolju prijaznih načinov mobilnosti: kolo, skiro, hoja. V popoldanskem času pa vabljeni vsi občani, da zaprto parkirišče izkoristite za vaše aktivnosti na prostem.