Participating towns and cities

Republic of North Macedonia Skopje (City of Skopje) , Republic of North Macedonia

Population:
506.926 inhabitants
Department:
Department of environment protection
Contact:
Nikola Jovanovski
bul.Ilinden 82
1000 Skopje
(++389) 70-335-219
Skopje (City of Skopje) already registered 12x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2021 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2011 2006 2005 2002

Participation 2017

Activities within the week Activities within the week

Skopje (City of Skopje) organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2017, taking into account the annual theme.

All week
Европска недела на мобилност 2017-09-15
Споделувањето те движи напред. Урбана мобилност. Урбани херои.

16.09. Сабота
10.00 – 10:30
Град Скопје, Мала сала на Кабиенетот
Потпишување на пристапница за ЕНМ од Градоначалник на Град Скопје
- Званично отпочнување на ЕНМ 2017
10.30 – 11:00
По улиците на Скопје – централно градско подрачје
Низ скопските улици
Велосипедска рута по направените велосипедски патеки (Градски Парк, бул.Св Климент Охридски, покрај Студентиски дом КЈП, кружен тек кај Католичка црква, НИП Нова Македонија, лево покрај Делегација на ЕУ, СУГС ЈБТ, Рекорд).
11.00 – 13.00
Ул.Димитрија Чуповски, главната артерија на градот
ВЕЛО КАФЕ на улица
- затворање на улицата за сообраќај во периодот 10:00 – 14:00 ( најава дека во иднина ќе претставува пешачка зона),
- поставување на маси и клупи за седење на улицата,
- продавачи на сокови и кафиња на велосипеди со колички,
- улични музичари,
- Градски оркестар,
- цртање, ОУ Димитар Миладинов,
- промовирање на Стратегијата за климатски промени Отпорно Скопје и реализираните активности од акцискиот план,
- промовирање на Зелени коридори,
- запознавање на граѓаните со иновативните активности на Јавното сообраќајно претпријатие Скопје (системот за електронска наплатана билети, автоматска локација на автобусите, JSP Live – мобилна апликација за утврдување на локациите на најблиските автобуски постојки и времето на пристигнувањето на автобусите во однос на местото на патникот, новите автобуски линии, поставените држачи за велосипеди на автобусите, паметната автобуска станица....) и придобивките од применетите активности.

Во текот на денот
Манастир Св.Пантелејмон и Македонско село на Водно
Ликовна колонија „Св.Пантелејмон“ 2017
Традиционална детска ликовна колонија.
Општина Карпош и Детски ликовен центар.


17:00 – 23:00
Градски парк, Фонтана
Стрит Баскет
Меѓународен турнир во Стрит Баскет, со поддршка на Град Скопје. Можност за следење на настанот од трибини поставени за настанот во паркот.

19:00 – 24:00
Скејт парк, Кеј на река Вардар
Скејт турнир
Натпреварување на скејтерски организации, со поддршка на Град Скопје. Бравурозни изведби во натпреварување во повеќе категории.
Во текот на денот
Идоли и херои во автобус
- културни настани во автобус (музичари, магионичари, пантомимичари и сл.),
- дружење со јавни личности во автобус.
НВО Прв до врв

Во текот на денот
Кампања:
- најава на ЕНМ 2017,
- најава на Carpool day.
Објавување на WEB на Град Скопје, facebook на Град Скопје, радио програми и сл.

17.09. Недeла
09.00-13.00
Парк – шума Водно
ВЕЛО ПИКНИК ----
- Промоција на велосипедските продавници, сервиси и занаети во Скопје,
- Промоција на (не) формални велосипедски водичи,
- Истражи го Водно со велосипед,
- Истрчај ја трим патеката,
- Музика DJ,
- Лотарија со вело опрема и Лов на богатство за најмалите,
- Затворен сообраќај за возила од ИЗИС и Св.Пантелејмон, освен за автобуси на ЈСП,
- користење на автобусите со држачи за велосипеди.
НВО Прв до врв,
НВО Македонски зелен центар
НВО Еко Свест

11:00
Велосипедска трка “Низ улиците на Скопје”
Велосипедска федерација на Скопје и Град Скопје
- Велосипедка трка низ центарот на градот и Скопската тврдина.

Во текот на денот
На Водно со автобус и жичара
- бесплатни автобуски тури до средно Водно и превоз со жичара до врвот на Водно за пензионери и постари лица.

19:00 – 24:00
Скејт парк, Кеј на река Вардар
Скејт турнир
Натпреварување на скејтерски организации, со поддршка на Град Скопје.
Бравурозни изведби во натпреварување во повеќе категории.

18.09 Понеделник
08.00 до 13.00
Факултети ФЕИТ,ФИНКИ ....
Carpool
Идентификување на интересот на вработените и студентите за здружено возење и споделување на возило за заеднички транспорт.

08.00 – 16.30
Институции и компании во централно градско подрачје
Carpool
Идентификување на интересот на вработените за здружено возење и споделување на возило за заеднички транспорт

Начин:
- полуструктуирано интервју-анкетари,
- поставување огласни табли (потребни информации за анализа: патник, возач, дестинација, контакт).

НВО Институт за обуки КОЦКА

11:00 – 12:00
ЦУКС-Скопје
Автоматско управување со сообраќајот

Посета на Центарот за автоматско управување и контрола на сообраќајот на Град Скопје, презентација на опремата за автоматско водење на 90 раскрсници во градот.
СУГС Раде Јовчевски Корчагин


10:00 – 12:00
Училишен двор на СУГС Ѓорѓи Димитров
Камион училна
Лабораторија на тркала, едукација за придобивките од користење на одржлив транспорт и ефектите врз природата, климатските промени и СО2 емисиите.
Настанот се снабдува со енергија од соларни панели.
13:00
Канцеларија на ЕУ
Smart bumps
ST SS Smart Traffic Safety Systems
Презентација на иновативен проект „Паметни лежечки полицајци“.
- Уред кој се активира само за возилатабшто се движат со поголема брзина од дозволената.

Во текот на денот
Идоли и херои во автобус
НВО Прв до врв
- културни настани во автобус (музичари, магионичари, пантомимичари и сл.),
- дружење со јавни личности во автобус.

Герила акција во автобус
НВО ГОУ ГРИН
Едукативни содржини за одржлив транспорт.

19.09 Вторник
10:00 – 12:00
Технички кампус
Електричен полигон
Град Скопје, НВО Електромобилност и ЈП Градски паркинг, ФЕИТ и Машински факултет
- Настан за промовирање на електромобилноста и застапеноста во Град Скопје.
- Пртезентирање на елктрично возило, електрични мопеди, електрични велосипеди, мали електрични возила и сл.
СУГС Никола Карев и СУГС Орце Николов.

10:00 – 13:00
СУГС Автосообраќаен училишен центар АСУЦ Боро Петрушевски
Сообраќајна култура
АСУЦ и РСБС
Едукација за безбедност во велосипедизмот, начин на управување.
СУГС Михајло Пупин и СУГС 8-ми Септември.
10:15 - 11:30 Брзинска трка со велосипеди за ученици од АСУЦ „Боро Петрушевски“ Автодром (полигон)
10:15 - 13:00 Мобилна училница
- Ученици АСУЦ „Боро Петрушевски“
- Ученици од 8ми Септември
- Ученици од Михајло Пупин
Простор пред главниот влез на училиштето
10:15 - 13:00 Презентација на практичните умеења на учениците од АСУЦ „Боро Петрушевски“ (изложба )
Простор пред автодром
11:30 - 12:00 Предавање за средношколци:
„Велосипедски сообраќај-искуства и предизвици“. Ученици од 8ми Септември Училница за теоретска настава во
авто школа

12:15 - 12:45
Предавање за средношколци:
„Сообраќајни правила и прописи за безбедност во сообраќајот“. Ученици од Михајло Пупин
Училница за теоретска настава во авто школа

10:00 – 12:00
Училишен двор на СУГС АСУЦ
Камион училна
Лабораторија на тркала, едукација за придобивките од користење на одржлив транспорт и ефектите врз природата, климатските промени и СО2 емисиите.
Настанот се снабдува со енергија од соларни панели.
11:00
Јавни простори во градот
Велосипедски паркинзи
Град Скопје, Македонски зелен центар
Град Скопје

- Поставување на велосипедски паркинзи на подрачјето на град Скопје,
- Вело Промоција на велосипедските паркинзи и нивните локации.
11:00 – 12:00
Grad Skopje
Skopje Lab
- Презентирање на актуелните и планирани активности.
Основана со поддршка на УНДП во првата половина на 2017 година, Лабораторијата Скопје е прва иновативна лабораторија од таков вид во земјата.
Како експериментален и колаборативен простор, Лабораторијата Скопје им овозможува на граѓаните (вклучувајќи го и деловниот, граѓанскиот и јавниот сектор) и раководните службеници на Град Скопје да ги здружат силите за проектирање, прототип и тест на јавните услуги кои ќе му помогнат на Скопје да ја подобри својата одржливост и урбана отпорност, со што се подобрува животот на граѓаните. Лабораторијата користи различни методологии и пристапи засновани на ко-дизајн и ко-создавање, предводени од корисниците и отворени иновации (јавни кампови за иновации, crowdsourcing, хакатони и други), дизајн размислување, науката во однесувањето, големи податоци, предвидливост, итн.
Првите два предизвици на кои лабораторијата Скопје и Градот Скопје моментално работат на иновативни пристапи се загадувањето на воздухот и отстранувањето на отпадот, како еден од најкритичните предизвици и приоритети идентификувани од страна на граѓаните.

12:00
Кеј на река Вардар
Инфо табли
Град Скопје и Републички совет за безбедност на сообраќајот
- Поставување на инфо табли на велосипедските и пешачките патеки на кејот на реката.
Во текот на денот
Идоли и херои во автобус
НВО Прв до врв
- културни настани во автобус (музичари, магионичари, пантомимичари и сл.),
- дружење со јавни личности во автобус.

Герила акција во автобус
НВО ГОУ ГРИН
Едукативни содржини за одржлив транспорт.

20.09. Среда
10:00
Парк на езерата Општина Аеродром
Играм, спортувам и се радувам
ЈДГОА Срничка и Буба Мара

10:00 – 12:00
Училишен двор на СУГС Марија Склодовска Кири
Камион училна
Лабораторија на тркала, едукација за придобивките од користење на одржлив транспорт и ефектите врз природата, климатските промени и СО2 емисиите.
Настанот се снабдува со енергија од соларни панели.
11.00 -13.00
Скопје урбан мобилити
Јавна соба
Округла маса за одржлив и ефикасен транспорт за деловната заедница.

Презентација на проектот Social car и заложбите на град Скопје за велоград и вклучување на деловната заедница.
- Марио Рингов
- Даниел Павлевски

Добри примери на компании за користење на здружен превоз

Насоки и препораки - Дискусија

14:00 – 15:00
Град Скопје, Skopje Lab, Центар за иновации
Презентирање на проектот Skopje Smart City Strategy
Градот Скопје и УНДП во моментов работат на спроведување на регионален проект: "Зголемување на урбаната отпорност преку употреба на ИКТ за вклучување на ризиците од катастрофи и климатски ризици. Главната цел на проектот е да се изгради климатска отпорност во земјата преку зголемување на институционалниот капацитет, мобилизирање на знаењето и пренесување на соодветни иновативни технологии за најдобри практики.
Во таа насока, Градот Скопје, заедно со УНДП, иницираа активности за изработка на Стратегијата за паметни градови во Скопје.
Со околу половина од населението што живее во Скопје со висока густина на населението во урбаните средини, се зголемуваат притисоците врз урбаното и просторно планирање, енергијата, транспортот, водата, јавните згради и област, одредбите на услугите, како и климатските промени и урбаната отпорност.
За да ги оптимизираме ограничените градски ресурси, да ја зголемиме еластичноста и да создадеме унифицирано и кохерентно искуство, ни требаат решенија кои се "паметни" (и високо и ефикасни) од една страна и кои генерираат развој и социјална благосостојба со зголемена отпорност од друга страна. Ова најдобро се постигнува со мобилизирање на сите ресурси на градот и користење на нови технологии и следење на заеднички политики.
Како прв чекор во овој процес, ќе се развие визија и цели на Стратегијата, како и Модулот за одржливост.
- Презентирање на реализираните активности за релевантните службеници на секторите во Град Скопје.

17.00-19.30
ФИНКИ
TEDx настан
Споделување на возила – “Иднина на транспортот”
Здружение на инженери за животна средина
- 4 видео пораки поврзани со carpool
- 2 гости кои ќе ја насочат дискусијата
- 35-50 гости.
Во текот на денот
Идоли и херои во автобус
НВО Прв до врв
- културни настани во автобус (музичари, магионичари, пантомимичари и сл.),
- дружење со јавни личности во автобус.

Герила акција во автобус
НВО ГОУ ГРИН
Едукативни содржини за одржлив транспорт.

21.09. Четврток
09:00 – 12:30
Македонска академија на науките и уметностите
Работилница за резултатите од анализите за состојбата со климатските промени
UNDP иi GEF
- Презентација на активностите за ублажување на климатските промени, соодветни механизми за мониторирање, известување и верификација на резултатите, во пресрет на Ратификување на Договорот од Париз,
- Светски трендови во климатската политика.

10:00 – 13:00
Градски парк, Фонтана
“Движи се за здравје “
Детски Културен Центар Карпош
- Рекреативни активности на деца од предшколска и школлска взораст,
- Примена на реквизити.

10:00 – 12:00
Училишен двор на СУГС Кочо Рацин во Ѓорче Петров
Камион училна
Лабораторија на тркала, едукација за придобивките од користење на одржлив транспорт и ефектите врз природата, климатските промени и СО2 емисиите.
Настанот се снабдува со енергија од соларни панели.

Втора конференција “Bike and Learn
Целта на конференцијата е да ги едуцира младите за употребата на алтернативниот транспорт што можат да го користат во секојдневниот живот, ефектот што го има врз здравјето и економијата и да ја подигне свеста за (недостаток на функционална) велосипедска инфраструктура.
- 4 локации за посета
- 3 едукативни работилници
- Дискусија
- 25 учесници
-
- 10,30 – 11:15 Споделување на автомобил во Скопје – Марио Рингов, (сала на совет на Град Скопје)
- 11:15 – 12:00 Споделување и скуство од проектот „Велосипеди за сите“, првиот систем за изнајмување велосипед во Град Скопје – Јулијана Даскалов, поранешен раководител на проектот (канцеларија на ГоуГрин, ул. Кукушка 4а)
- 12:00 – 12:30 Пауза за освежување
- 12:45 - 13:15 City tree – Екосвест
13:15 - 14:00 Вработени кои одат со велосипед на работа, Seavus/Netcetera
14:00 – 14:30 Bikecomputer.co, македонска мобилна апликација за велосипедисти - ЕУ ИнфоЦентар
14:00 - 15:30 Доделување сертификати и фотографирање.

Во текот на денот
Идоли и херои во автобус
НВО Прв до врв
- културни настани во автобус (музичари, магионичари, пантомимичари и сл.),
- дружење со јавни личности во автобус.
Герила акција во автобус
НВО ГОУ ГРИН
Едукативни содржини за одржлив транспорт.

22.09.Петок
Ден без автомобили
Велосипедско дефиле на повеќе од 2.500 учесници
Старт: Порта Македонија во 10:00 часот.
Завршеток: Градски парк, бина Школка

Тура во должина од 6.200м: ул.Димитрие Чуповски до бул.Кочо Рацин, лево по бул.Кочо Рацин, понатаму преку мостот и бул.Крсте Мисирков, лево по бул.Гоце Делчев, се продолжува по бул.ВМРО, десно по бул.Партизански одреди до бул.*-ми Септември, десно по бул.Илинден до Градски парк.

- Програма,
- Влечење награди велосипеди,
- Забава.

Permanent measures Permanent measures

Skopje (City of Skopje) implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Develop public bicycle hiring and sharing systems
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
Create or enlarge pedestrian streets
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Extension or creation of new greenways
Public transport services
Improvement and extension of the public transport network (creation of HOV lanes for public transport modes, new stops, new lines, reserved areas etc)
Improvement and extension of the public transport services (express services, increase frequency etc)
Use of ecological vehicles for public transport fleets
Development of new technologies to improve public transport
The development of accessible transport services for all
Traffic calming and access control scheme
Speed reduction programmes in zones near schools
Create park and ride stations
New traffic regulations: traffic circulation and parking
Elaboration of new residential areas
Accessibilities
Create the tactile pavements
Create wheelchair ramps
Lowering of pavements
Elaboration of sound devices in traffic lights
Removal of architectonic barriers
Launch of accessibility plans
Create useful tool for people with reduced mobility
New forms of vehicle use and ownership
Launch of online car-pooling and car-sharing schemes
Use of clean vehicles
Mobility management
Adoption of workplace travel plans
Create/establish mobility centers and on-line information services (eg travel planner)
Launch of awareness-raising campaigns
Elaboration of educational materials
Development of travel plans / mobility plans in consultation with local stakeholders
Provision of incentives and bonuses to employers
Permanent access restriction to city centres
Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas

Car-free day Car-free day

Skopje (City of Skopje) carries out a Car-Free Day 2017 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Тура во должина од 6.200м: ул.Димитрие Чуповски до бул.Кочо Рацин, лево по бул.Кочо Рацин, понатаму преку мостот и бул.Крсте Мисирков, лево по бул.Гоце Делчев, се продолжува по бул.ВМРО, десно по бул.Партизански одреди до бул.*-ми Септември, десно по бул.Илинден до Градски парк.