Participating towns and cities

Cyprus Nicosia (Λευκωσία) , Cyprus

Population:
330.000 inhabitants
Contact:
Christina Christodoulou
Eleftheria Square,
P.O Box 21015,
1500
Nicosia
Cyprus
+357 22797453
Nicosia (Λευκωσία) already registered 13x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2025 2024 2023 2022 2021 2018 2017 2015 2014 2011 2004 2003 2002

Participation 2025

Find more information about Nicosia (Λευκωσία) here.

Activities within the week Activities within the week

Nicosia (Λευκωσία) organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK , taking into account the annual theme.

September
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
«Walking Bus»
Πιλοτική δράση «Walking Bus» η οποία απευθύνεται σε μαθητές του Δ’ Δημοτικού σχολείου Αγλαντζιάς.

Η δράση «Walking Bus» παροτρύνει τη διακίνηση των μαθητών προς και από το σχολείο με τα πόδια μέσω προκαθορισμένων διαδρομών από και προς το σχολείο με τη συνοδεία τροχονόμων ή και άλλων υπεύθυνων εκπαιδευμένων συνοδών.

H δράση θα ξεκινήσει πιλοτικά την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2025, που αποτελεί και ημέρα έναρξης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. H δράση συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Λευκωσίας και τον Κλάδο Βιώσιμης Κινητικότητας του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Για τη μετακίνηση των μαθητών προς και από το σχολείο έχουν καθοριστεί τρεις (3) διαδρομές, και επιλέχθηκαν με βασικά κριτήρια την προσβασιμότητα και ασφαλή διέλευση των παιδιών, με ύπαρξη πεζοδρομίων. Στη πορεία της κάθε διαδρομής καθορίζονται επίσης ενδιάμεσα σημεία παραλαβής και παράδοσης μαθητών με καθορισμένες ώρες παραλαβής και παράδοσης στο κάθε σημείο.

Συνολικά η δράση αυτή πετυχαίνει ένα τριπλό όφελος:
1. Βελτίωση της ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους
2. Ενίσχυση του αισθήματος της κοινότητας, συλλογικότητας και κοινωνικοποίησης των παιδιών
3. Καλλιέργεια μιας νέας νοοτροπίας Βιώσιμης Κινητικότητας στην κοινωνία
September
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Εργαστήρι συμπερίληψης και συμμετοχικότητας – «Μετακινήσου στην πόλη έξυπνα και εναλλακτικά»
O Δήμος Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ» και τη στήριξη της εταιρείας δημόσιων μεταφορών «Cyprus Public Transport» (CPT), της εταιρείας ενοικίασης ποδηλάτων κοινής χρήσης «Next Bike» και την εταιρεία ενοικίασης ηλεκτρικών σκούτερ κοινής χρήσης «Bolt», διοργανώνει το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Μετακινήσου στην πόλη έξυπνα και εναλλακτικά», το οποίο στοχεύει στην ενημέρωση και την εξοικείωση των πολιτών στη χρήση των διαθέσιμων εναλλακτικών μέσων μεταφοράς στην καθημερινότητα τους.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ενημέρωση των συμμετεχόντων για τις δημόσιες μεταφορές και τα προγράμματα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων και ηλεκτρικών σκούτερ που λειτουργούν στη πόλη. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία εξοικειωθούν με τις δημόσιες μεταφορές και τα συστήματα μικροκινητικότητας κοινής χρήσης μέσω μιας διαδραστικής άσκησης, όπου καλούνται να χωριστούν σε ομάδες, να συνεργαστούν και σχεδιάσουν τη διαδρομή τους με εναλλακτικά μέσα μετακίνησης, με σκοπό να γίνει σύγκριση με τη μετακίνηση με συμβατικά μέσα και να εξεταστεί ο βαθμός προσβασιμότητας της πόλης με εναλλακτικά μέσα μετακίνησης.



Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ελαφρύ γεύμα, όπου οι συμμετέχοντες και τα μέλη της επιτροπής θα μπορούν να συνεχίσουν τη γνωριμία και τη συζήτηση τους σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον. Στους παρευρισκόμενους θα δοθούν κάρτες δωρεάν χρήσης των αστικών λεωφορείων της «CPT» 4ων διαδρομών και συσκευές BLE tag για αναγνώριση στάθμευσης οχήματος δικαιούχου σε ΑμεΑ. Επίσης, θα κληρωθούν δωρεάν συνδρομές χρήσης των ποδηλάτων της «Next Bike» και των ηλεκτρικών σκούτερ της «Bolt», καθώς και ένα ηλεκτρικό σκούτερ χορηγίας της «CPT».

Συνδιοργανωτής:
Europe Direct
Λευκωσία
Πανεπιστήμιο Κύπρου
September
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
«Ρόδες και Νότες» στην Έγκωμη
Δρόμοι γύρω από την πλατεία του Παλιού Πυρήνα της Έγκωμης κλείνουν για την κυκλοφορία των οχημάτων και η Πλατεία μετατρέπεται σε δημόσιο χώρο για διασκέδαση μικρών και μεγάλων με μουσική και τραγούδι.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με οργανωμένη απογευματινή ποδηλασία η οποία θα ξεκινήσει από την πλατεία Ελευθερίας και θα καταλήξει στην πλατεία του Παλιού Πυρήνα της Έγκωμης για διασκέδαση με μουσική και τραγούδι. Εκεί τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίξουν με θεματικά παιχνίδια με βάσει το ποδήλατο και να γνωρίσουν τις μασκότ της εβδομάδας (EDGAR MEET YOUNG CITIZENS).

Συνδιοργανωτής:
Europe Direct
Λευκωσία
Πανεπιστήμιο Κύπρου
September
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
«Bike Film Festival» στον πυρήνα Αγίου Δομετίου
Δρόμοι στον πυρήνα Αγίου Δομετίου κλείνουν για την κυκλοφορία των οχημάτων και μετατρέπονται σε ένα υπαίθριο θερινό σινεμά και σε ένα πλατειακό χώρο για χαλάρωση.

Τρεις ποδηλατικές διαδρομές ξεκινούν από Πανεπιστήμιο Κύπρου (Αγλαντζιά), Πλατεία Ελευθερίας (Λευκωσία) και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Έγκωμη) με τελικό προορισμό την πλατεία του πυρήνα του Αγίου Δομετίου.

Εκεί οι δρόμοι μεταμορφώνονται σε υπαίθριο θερινό σινεμά στις 20:00 με την ταινία “Women don’t cycle” - μια διαφορετική εμπειρία για όλη την οικογένεια.
September
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Διεθνής μέρα Park(ing) Day
Η δράση γίνεται σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου και εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα (European Climate Pact) για το οποίο το ΕΓΚ έχει τον ρόλο του εθνικού συντονιστή.

Στόχος είναι να γίνει εκ νέου κατάληψη και διαμόρφωση των τριών χώρων στάθμευσης στην οδό Λεύκωνος ακριβώς απέναντι από τα γραφεία του ΕΓΚ, κατά μήκος της Κυπριακής Βιβλιοθήκης (από την είσοδο του πρώην καταστήματος Τσαούση μέχρι τη γωνιά/αδιέξοδο που είναι το εστιατόριο Berlin.2).

Η ακριβής τοποθεσία είναι https://goo.gl/maps/7432498jPYPQs3AT7.

Θα χρησιμοποιηθεί κινητός εξοπλισμός, φυτεύσεις, παιχνίδια και δραστηριότητες για να ωραιοποιηθεί ο χώρος.
September
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
“STROLLERS PARADE”- “Rolling, Walking, Riding… Everyone’s invited”
Ο Δήμος Λευκωσίας και οι Nicosia Rollers σας προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε μια αλλιώτικη παρέλαση με πεζούς, ποδηλάτες, πατίνια, ηλεκτρικά scooters, rollers, skaters κ.α. - η οποία θα ξεκινήσει από την Πλατεία Σπυριδάκι στη Λεωφόρο Μακαρίου η ώρα 19:30, θα περάσει μέσα από το Εμπορικό Τρίγωνο, την οδό Αναστάσιου Λεβέντη, Πλατεία Σολωμού, Κωστάκη Παντελίδη και θα καταλήξει στο κάτω διάζωμα της Πλατείας Ελευθερίας.

Στην Πλατεία Ελευθερίας από τις 20:00-22:00 θα σας περιμένει μουσική με DJ, foamboard για φωτογράφιση για τους μικρούς μας φίλους, και πινακίδα με μηνύματα για μια πιο όμορφη πόλη.
September
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
«Car-free Day» στον ιστορικό πυρήνα των Αγίων Ομολογητών
Car Free Day / Open Streets

Ώρες: 10:00 – 22:00

Οι δρόμοι εντός του Πυρήνα των Αγίων Ομολογητών κλείνουν για την κυκλοφορία των οχημάτων (επιτρεπόμενη πρόσβαση με χαμηλή ταχύτητα σε όλους τους κατοίκους της περιοχής) και μετατρέπονται σε δημόσιους χώρους για καλλιτεχνικές δράσεις, μουσική και δημιουργικά δρώμενα..
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τους OPU Collective (μη κερδοσκοπικός οργανισμός), το Συμβούλιο Προώθησης Χρήσης Ποδηλάτου και το Δήμο Λευκωσίας.

Σκοπός:
1. Ενίσχυση του πνεύματος συλλογικότητας μέσα από ην δημιουργία κοινών
εμπειριών.
2. Προώθηση της ενεργούς και ασφαλούς μετακίνησης για όλους,
συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με
αναπηρία.
3. Ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της
χρήσης του αυτοκινήτου.
4. Επαναδιεκδίκηση του δημόσιου χώρου για τους ανθρώπους αντί για τα οχήματα.
5. Ενθάρρυνση της αλλαγής των συνηθειών προς πιο βιώσιμους τρόπους
μετακίνησης.
6. Δοκιμή και καταγραφή δεδομένων για το πώς μεταμορφώνονται οι γειτονιές μας
όταν οι δρόμοι γίνονται ανθρωποκεντρικοί.

Κατα τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχαν δωρεάν διαδρομές μικρού ηλεκτρικού λεωφορείου με τα πιο κάτω ωράρια:
• 10:00 μέχρι 13:00 κάθε 20’
• 16:00 μέχρι 21:30 κάθε 20’
September
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
"Car-free Day" σε τμήμα της λεωφόρου Κυρηνείας στην Αγλαντζιά
Φέτος στο διαμέρισμα Αγλαντζιάς θα γίνει το φινάλε της εβδομάδας ευρωπαϊκής κινητικότητας με μία μεγάλη εκδήλωση τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου από τις 17:00 έως τις 21:00. Τμήμα της Λεωφόρου Κυρήνειας από τα φώτα του ΜΕΤΡΟ μπροστά από το σχολείο και την εκκλησία του Αποστόλου Αντρέα μέχρι και την οδό Μπουμπουλίνας θα κλείσει για την κυκλοφορία των οχημάτων και θα μετατραπεί σε χώρο ψυχαγωγίας και άθλησης για φοιτητές, ενήλικες και παιδιά.

Για τους μικρούς μας φίλους θα έχουμε ζωγραφική προσώπου (face painting), πινιάτα και χορευτικές δραστηριότητες με αερόστατο, τροχό της τύχης, ζωγραφική, παιχνίδι φούσκωμα και εκτόξευση μπαλονιών (balloon blaster).

Για φοιτητές και ενήλικες θα έχουμε υπαίθριο σκάκι, επιδαπέδιο παιχνίδι Jenga και Bowling.

Παράλληλα μέρος του χώρου θα μετατραπεί σε γήπεδα για τις προπονήσεις της ημέρας των Ακαδημιών: 1. Galaxy - ποδόσφαιρο 2. Αποέλ- μπάσκετ και 3. Ανόρθωση Αμμόχωστος - βόλεϊ καθώς και για να παίξουν ποδόσφαιρό, μπάσκετ και βόλεϊ όσοι το επιθυμούν.

Στο χώρο θα στηθούν επίσης περίπτερα από το Europe Direct Λευκωσία - Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου θα δίνουν πληροφόρηση στους συμμετέχοντες για θέματα που αφορούν την ΕΕ, από την Οδική Ασφάλεια Κύπρου όπου θα δίνει διαφωτιστικό υλικό για το θέμα αυτό και από το Communications and Dissemination Climate and Atmosphere Research Center (CARE-C) - The Cyprus Institute για ενημέρωση των παρευρισκόμενων του Ευρωπαϊκού έργου ‘’ Edu4Climate’’ που συμμετέχει ο Δήμος Λευκωσίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διατίθενται από την εταιρεία NEXT BIKE αριθμός ποδηλάτων για δωρεάν χρήση 1 ώρας για όποιον το επιθυμεί καθώς και από την εταιρεία BOLT αριθμός scooter για δωρεάν χρήση 20 λεπτών. Παράλληλα θα υπάρχει Live Link από το Ράδιο Πρώτο.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων θα γίνει κλήρωση ενός κουπονιού αξία €500 για την αγορά ενός ποδηλάτου προσφορά του Europe Direct Λευκωσία - Πανεπιστήμιο Κύπρου
September
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Μετακινουμε με βιώσιμα μέσα στη δουλειά- ΔΡΑΣΗ 1 ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ 16 - 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2025
Όλο το προσωπικό του Δήμου διακινείται από και προς το χώρο εργασίας το πρωί και το απόγευμα εναλλακτικά. Οι τρόποι διακίνησης που προτείνονται είναι η χρήση λεωφορείου, ποδήλατου (ή ηλεκτρικού σκούτερ), πεζή μετακίνηση και μετακίνηση με αυτοκίνητο μαζί με άλλο/άλλους συναδέλφους (carsharing). Τα μέλη του προσωπικού που θα πετύχουν το στόχο θα επιβραβευθούν με μια (1) ημέρα ετήσιας άδειας.

Για την επιβεβαίωση της χρήσης εναλλακτικών τρόπων διακίνησης προς και από το χώρο εργασίας (Δράση 1) θα πρέπει να αποστέλνονται αποδεικτικά στοιχεία όπως φωτογραφίες, εισιτήρια λεωφορείου κλπ. στη διεύθυνση email: MobilityWeekAward@nicosia.org.cy για όλες τις εργάσιμες μέρες που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16 - 22 Σεπτεμβρίου).
September
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Περπατώ περισσότερο στην καθημερινότητα- ΔΡΑΣΗ 2 ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ 16 - 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2025
Όλο το προσωπικό του Δήμου παροτρύνεται να εντάξει το περπάτημα στη καθημερινότητα του ως μέσο διακίνησης αλλά και ως μέσο αναψυχής. Τα μέλη του προσωπικού που θα επιτύχουν την καταγραφή 25.000 βημάτων κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16 - 22 Σεπτεμβρίου) θα επιβραβευθούν με μια (1) επιπλέον ημέρα ετήσιας άδειας. Επίσης ο/η υπάλληλος του Δήμου που θα καταφέρει να καταγράψει τα περισσότερα βήματα θα λάβει επιπρόσθετο βραβείο.

Για την έγκυρη καταγραφή των βημάτων για τη Δράση 2, τα μέλη του προσωπικού που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να κατεβάσουν στο κινητό τους την εφαρμογή (app) "Walk15", η οποία είναι η επίσημη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, και στη συνέχεια να ενταχθούν στην ομάδα (group) "Nicosia". Για την επιβεβαίωση της επίτευξης του στόχου θα πρέπει να σταλούν πειστήρια από την εφαρμογή "Walk15" (όπως screenshot) στη διεύθυνση email MobilityWeekAward@nicosia.org.cy

Permanent measures Permanent measures

Nicosia (Λευκωσία) implements, planned or promotes one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc) implemented
Develop public bicycle hiring and sharing systems promotion
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc) planned
Installation of charging points for e-bikes promotion
Launch of free-floating bike-sharing schemes planned
Pedestrianisation
Create or enlarge pedestrian streets planned
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc) implemented
Extension or creation of new greenways implemented
Public transport services
Improvement and extension of the public transport network (creation of HOV lanes for public transport modes, new stops, new lines, reserved areas etc) implemented
Improvement and extension of the public transport services (express services, increase frequency etc) implemented
Use of ecological vehicles for public transport fleets implemented
Development of new technologies to improve public transport implemented
Launch of integrated services for the various public transport modes planned
The development of accessible transport services for all promotion
Traffic calming and access control scheme
Speed reduction programmes in zones near schools implemented
Reduction of outside parking zones planned
Create park and ride stations planned
New traffic regulations: traffic circulation and parking implemented
Elaboration of new residential areas planned
Introduction or expansion of Urban Vehicle Access Regulation Scheme planned
Accessibilities
Create the tactile pavements implemented
Create wheelchair ramps implemented
Lowering of pavements implemented
Enlargement of pavements implemented
Elaboration of sound devices in traffic lights planned
Removal of architectonic barriers planned
Launch of accessibility plans implemented
Create useful tool for people with reduced mobility implemented
New forms of vehicle use and ownership
Use of clean vehicles implemented
Charging points for electric vehicles implemented
Mobility as a Service (MaaS) planned
Freight distribution
New regulations for freight distribution planned
Use of clean vehicles planned
Create new platforms for freight transfer planned
Introducing cargo bikes planned
Mobility management
Adoption of workplace travel plans implemented
Adoption of school travel plans planned
Create/establish mobility centers and on-line information services (eg travel planner) planned
Launch of awareness-raising campaigns implemented
Development of travel plans / mobility plans in consultation with local stakeholders implemented
Provision of incentives and bonuses to employers implemented
Permanent access restriction to city centres implemented
Launch of seamless transport modes to facilitate access to business areas or other social areas implemented
Development of systems and equipment for measuring air quality in public places implemented
Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas planned

Car-free day Car-free day

Nicosia (Λευκωσία) carries out a Car-free day and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

September
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Car-free Day» στον ιστορικό πυρήνα των Αγίων Ομολογητών και "Car-free Day" σε τμήμα της λεωφόρου Κυρηνείας στην Αγλαντζιά

Πάρατίθενται όλες οι σχετικές πληροφορίες στις πιο πάνω δράσεις των 21-22 Σεπτεμβρίου
Find more information about Nicosia (Λευκωσία) here.